Stručnjaci: Deci organizovati časove fizičkog u doba korone!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Nema zdravlja dece bez fizičke aktivnosti“, složni su u Srpskom savezu profesora fizičkog vaspitanja. Savez donosi preporuku u kojoj sugeriše kako treba organizovati nastavu fizičkog vaspitanja tokom pandemije Covid 19. Preporuka u kojoj se između ostalog kaže da dete mora da bude fizički aktivno i u školi i kod kuće, upućena je na tri adrese…Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje vaspitanja i obrazovanja.  Pozivajući se na stav Svetske zdravstvene organizacije autori preporuka naglašavaju da fizičke aktivnosti ne treba obavljati sa maskom te da je dovoljno održavati distancu od dva metra.

„Nastavu treba držati na otvorenom prostoru kad god je to moguće, u školskom dvorištu,u parkovima na zelenim površinama. Treba mu insistirati na individualnim aktivnostima, na nekontaktnim sportovima ali i izbegavati zajedničke svlačionice“ kažu u Srpskom savezu profesora fizičkog vaspitanja.

Branko Krsmanović, pedagogom fizičke kulture, poznati atletski trenerom i dugogodišnjimsportski radnik ka\e da  „mnogo puta do sada kolege iz prosvete su izlazile sa kontrapredlozima u odnosu na ono što je predlagano iz nadležnog ministarstva@.

Branko Krsmanović

-Jednostavno onaj ko radi on i zna. U konkretnom slučaju vezano za bezbednost dece u uslovima pandemije svakako treba poštovati preporuke o distanci i slično ali ne sme da se zanemari neophodnost fizičke aktivnosti kod dece školskog uzrasta. U tom smislu u potpunosti podržavam preporuke udruženja“, kaže za portal ucentar.rs Krsmanović i naglašava da uz poštovanje predviđenih mera nastava u delu fizičke kulture može da se organizuje na adekvatan način. On posebno ističe  problem dece koja žive u gradskim sredinama gde najčešće ne mogu da zadovolje svoju potrebu za fizičkom aktivnošću.

„Nedostatak takve aktivnosti u prvom momentu se oseća kao stres. U dužem toku takvog stanja često dolazi do gojaznosti koja neretko vodi u dijabetes. Velika je i opasnost od degenerativnih promena pre svega na kičmenom stubu i kolenima. U najgorem slučaju odsustvo fizičke aktivnosti pod stručnim nadzorom može da dovede i do zastoja u razvoju srčanog mišića što kasnije neminovno dovodi do hroničnih bolesti sa teškim posledicama. U ovoj inicijativi kolega ne treztražiti nikakvu politiku ili bilo šta drugo osim naše jasne želje da sačuvamo zdravlje dece školskog uzrasta“-kaže Krsmanović i apeluje na roditelje da pažljivo i temeljno obaveste decu o neophodnim preventivnim merama, higijeni, poštovanju distance ,ali i da objasne deci kakve rizike nosi ignorisanje upozorenja i nepoštovanje pravila.

„Ako roditelji dobro odrade svoj deo posla ni nama u školama neće biti prevelik problem sa se organizujemo na pravi način i pružimo deci ono što im je potrebno“, zaključuje  Krsmanović.

ucentar.rs foto: ilustracija printscreen


 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar