Nova kriptovaluta potpuno drugačija od ostalih, dovoljan je mobilni telefon.- Ako ste zakasnili sa rudarenjem bitcoina, evo druge šanse!

Kriptovalute nisu nikakva novost. Još od 2008. godine i pojave Bitcoina svetska javnost je vrlo podeljena po tom pitanju. Pojavio se potpuno novi novac koji koristi standardna pravila koje poštuju i druge valute. Naime, svaki novac se zasniva na poverenju. Mi kao kupci verujemo da pošto posedujemo neku vrednost u novčanicima (imamo šarene papiriće na kojima pišu brojevi i Narodna banka koja ga je izdala) da za tu vrednost možemo kupiti novac ili uslugu. Na istom principu funkcionišu i kriptovalute. Koristi se blokčein tehnologija. Pojednostavljeno, to znači da se svaki podatak zaisuje na hiljadama računara u mreži od više hiljada uređaja. Ovo svodi mogućnost manipulacije i pronevere na minimum, a istovremeno sprečava bilo koju Narodnu banku u svetu da manipuliše sopstvenom valutom. Vrednost ovih valuta se postiže jednostavnim zakonom ponude i potražnje.
Na primer bitcoin je kreiran 2008. godine od strane Sakamuši Nakamotoa, vrlo misteriozne ličnosti iz Japana. Prva kupovina ovom valutom je izvršena 2009. godine. Kupljene su dve pice za 10.000 bitcoina. Početkom 2011. bitcoin je na berzama vredeo oko 0,30 američkih dolara. Prošle godine je u jednom trenutku dostigao rekordnu vrednost od preko 20.000 dolara,da bi se kasnije stabilizovao na oko 12.000 dolara!
Većinom kriptovaluta se samo trguje, odnosno ne mogu da se generišu, odnosno „rudare“ kako se ovaj postupak žargonski naziva. Rudarenje je postupak gde sopstveni računar dajemo na uslugu ovoj mreži ravnopravnih računara gde se obrađuju podaci. Ovde se radi o blokovima podataka koji rešavaju komplikovane matematičke operacije. Uvek je količina neke kriptovalute ograničena. Tako da što je više računara koji rudare na mreži, postupak je teži i samim tim sporiji. Brzina može da se poveća boljom konfiguracijom računara gde se koriste grafičke kartice izuzetno velike procesorske snage. Tako smo sada došli u situaciju da za rudarenje recimo bitcoina potrebno je početno ulaganje od oko 25.000-30.000 evra. Ovaj novac bi mogao da se vrati za 4-6 meseci rudarenja (zavisno od cene električne energije). Očigledno je da sada samo bogataši mogu da rudare nove kriptovalute.
Šansa za sve ljude koji su propustili rudarenje onda kad je to bilo lako se sada pojavila u vidu nove kriptovalute koja se zove PI. Kreirana je od strane doktoranata sa Stenford univerziteta i zamišljena kao kriptovaluta za običnog čoveka. Može da se rudari na mobilnom telefonu (razvijena je i za Android i za iOS korisnike). Nije potrebno čak ni nikakvo tehničko predznanje jer je postupak izuzetno jednostavan. Potrebno je preuzeti aplikaciju sa Play prodavnice ili App Stor-a. Kod prvog startovanja korisnik se registruje svojim fejsbuk nalogom (za područje Srbije i Crne Gore još ne postoji mogućnost registrovanja preko broja telefona). Zatim odredi koje korisničko ime će koristiti i korisničko ime osobe koja ga je pozvala u ovu mrežu (invitation code). I to je to, počinje se sa rudarenjem koje se obavlja tako što jednom u toku dana treba da se pritisne zeleno dugme u aplikaciji. Postoji podrška i na našem jeziku u samoj aplikaciji, tako da korisnici nikada nisu prepušteni samim sebi. Kako povećati brzinu rudarenja i više o instalaciji i korišćenju aplikacije možete pročitati OVDE.
PI coin je sada još uvek u test fazi i tek sledeće godine se očekuje izlazak na berzu. Pošto je rudarenje PI coina potpuno besplatano, isplati se probati. A koliko će vredeti na berzi, to je nemoguće sada znati.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.