Svaka čast: UN hvale srpski katastar!

Srbija se našla na listi prvih 10 zemalja koje su počele implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF) Ujedinjenih nacija i Svetske banke, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi Konferencija „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“ koju je RGZ organizovao u Vrdniku septembra prošle godine ocenjena je kao jedan od 15 globalno najvažnijih događaja na svetu u ovoj oblasti.

„Pohvale RGZ-u stigle su sa „Desete plenarne sednice ekspertske komisije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama – UNGGIM“, koja je održana 26. i 27. avgusta“, navodi se u saopštenju i dodaje da je predstavnik Srbije i jedini iz regiona jugoistočne Evrope bio direktor RGZ Borko Drašković.

RGZ navodi da je najvažnija tema ovogodišnjeg zasedanja održanog preko video platforme bio Integrisani okvir za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF) čiju izradu vode Ujedinjene nacije i Svetska banka.

Iz RGZ ocenjuju da su digitalizacija i reforme koje sprovode kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ rezultati koji se prepoznaju na svetskom nivou.

Na sednici UNGGIM razmatrani su i budući trendovi i okvir Ujedinjenih nacija za efikasnu zeml?išnu administraciju a doneta je odluka da se formira „Globalni centar izvrsnosti za geodetski referentni okvir“.

Uspostavljena je jača saradnja sa grupom eksperata Ujedinjenih nacija za geografska imena i velika pažnja posvećena je integraciji geoprostornih, statističkih i drugih informacija kao i primeni geoprostornih informacija u efikasnom upravljanju zemljištem i kriznim situacijama.

„Zaključci i smernice će biti primenjeni u okviru aktivnosti Republike Srbije na izradi Registra rizika, eProstora i drugih važnih projekata“, navodi se u saopštenju RGZ.

Inače, poslednjih godina srpski katastar je doživeo revolucionarne promene na planu digitalizacije i ubrzanja dobijanja dozvola. Iako je desetina godina unazad u ovom strateškom državnom preduzeću vladala poprilično anarhična situacije- stvari su se promenile- da eto sada pohvale stižu i od eksperata UN. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.