Medved ponovo došao u Stragare!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U ataru varošice Stragari kod Kragujevca lovci su prošle nedelje ponovo primetili tragove medveda. Prema rečima očevidaca sveži tragovi su ostavljeni ka Ramaći podno Rudnika. Nepoznanica je da li se radi o istom medvedu koji je sredinom prošle godine  lutao šumadijskim selima i da li se trajno nastanio u Šumadiji po prvi put posle 60 godina!

Trag od prošle nedelje podno Rudnika

Inače, prošle godine medved koga su mediji nazvali „Šumadinac“ viđan je u ataru sela Vlakča i Jarmenovci, da bi ga posle mesec dana snimili mladići koji su putovali autom na tromeđi Rače, Markovca i Velike Plane.

– Ne znamo da li je reč o istom medvedu i da li se nastanio u Šumadiji. Oni imaju širok radijus kretanja i najverovatnije traga za hranom kojom lovci prihranjuju životinje u lovištima, međutim on i ako se nastanio sada „izbegava“ kamere- kaže Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza za centralnu Srbiju. Prema njegovim rečima medved se sve češće pojavljuje u selima i naseljenim mestima, i to zahteva brzu reakciju nadležnih.

Prošlogodišnje pojavljivanje medveda uneo je uznemirenost u podrudničkim selima, gde mnoga deca putuju u školu a roditelji su negodovali putem društvenih mreža.

Tomica Radosavljević

-Nama su vezane ruke i mi možemo samo da pratimo šta se dešava. Reč je o ugroženoj vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Postoji ideja da se zajedno sa Biološkim falultetom u Beogradu medvedu ugradi čip kako bi se pratilo kuda se kreće. Radi se o vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Otuda su za njegovu brigu zaduženo Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i i Ministarstvo za ekologiju i očuvanje životne sredine i mora se koordinirati svaka eventalna akcija- kaže Radosavljević.

Pored fenomena da je na Rudniku viđen medved posle 60 godina i da se i dalje tu nalazi nepoznanicu predstavlja i činjenica odakle je došao. Mogao je da dođe iz svojih prirodnih staništa sa Tare ili sa Golije. U svakom slučaju iz oba pravca morao je da pređe Ibarsku magistralu, što je samo po sebi neverovatno da je ostao neprimećen. Inače, ni sami meštani podrudničkih sela „Medveda Šumadinca“ nisu primetili preko dana. Pojavljuje se samo noću. Već mesec dana je u Šumadiji!

-Dobra strana u celoj priči jeste činjenica da je ovde rešio da se nastani. To govori da je priroda koliko toliko očuvana i ostala nezagađena-kaže Radosavljević.

ucentar.rs.


video: Snimak medveda „Šumadinca“ kod Rače  


https://www.facebook.com/lepasumadija.rs/videos/2494197403947015/?t=16

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar