Saopštenje RGZ-a povodom incidenta u prostorijama katastra

 

„Ispitaćemo sve sa državnim organima“- Borko Drašković, direktor RGZ

„Nemili događaj koji se desio u petak 4. septembra 2020. godine u prostorijama Službe za katastar nepokretnosti Novi Beograd između državnog službenika i dva advokata izdvajamo kao izolovani slučaj i navodimo da smo kao institucija zainteresovani da se do detalja razjasne okolnosti. RGZ je pokrenuo postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti kao i postojanje dublje pozadine ovog događaja“- saopštio je RGZ povodom incindenta  koji se dogodio u prostorijama katastra.

Ranije je Advokatska komora Srbije je „oštro osudila napad na advokate Dragoslava Ljubičanovića i Stefana Stojkova u prostorijama Republičkog geodetskog zavoda na Novom Beogradu i najavila da će preduzeti sve mere u cilju zaštite svojih članova“.

„Krenuo biciklom na Rusiju“ Viktor Gostiljac

U saopštenju Komora je ocenila da je napad na advokate koji se dogodio u prostorijama RGZ – Službe za katastar nepokretnosti Novi Beograd posledica „dugogodišnjeg osionog ponašanja i postupanja“ te službe ne samo prema advokatima, već i prema građanima Srbije.

Međutim u državnom katastru kažu „da je zanimljivo je da je do ovog nemilog događaja došlo u momentu kada RGZ sprovodi čvrste antikoruptivne mere pa se kroz reakcije primećuje vidna nervoza kod pojedinih posrednika za promet nepokretnosti“.

„Eklatantan primer nervoze jesu neargumentovane izjave presednika Advokatske komore Srbije Viktora Gostiljca koji permanentno vrši negativnu kampanju protiv državne institucije RGZ-a, dajući iste bez ikakvih istražnih radnji, a kroz koje želi da umanji lidersku poziciju Republičkog geodetskog zavoda“- kaže se u saopštenju i dodaje „da se ovakvo ponašanje očekivano je jer se isto dešavalo i u drugim državama koje su sprovodile reforme zemljišne administracije pod okriljem Svetske banke“.

ucentar.rs foto rgz printscreenBorba protiv nasilja

„Kroz službe za katastar nepokretnosti prošli su milioni građana kojima su bile potrebne usluge katastra, a da se nikada nije dogodila scena fizičkog sukoba. Kao institucija, Republički geodetski zavod je preduzeo više sistemskih mera koje doprinose smanjenju nasilja“- kaže se u saopštenju državne institicje i navode „da u prilog tome ide činjenica da je razvijena digitalna komunikacija koja podrazumeva bezkontaktnu razmenu podataka i dokumenata tako da nije nepohodan odlazak stranaka u prostorije SKN, već se svi poslovi mogu lako obaviti preko digitalnih servisa za koje je potrebno elementarno poznavanje digitalnih komunikacija“.

„Sa druge strane, gužve u SKN postale su prošlost nakon uvođenja elektronskog zakazivanja koje je pokazalo odlične rezultate i time omogućili da stranka u prostorije SKN pristupi u tačno zakazanom terminu bez čekanja. Republički geodetski zavod je dokazao društveno odgovorno zalaganje. U prilog tome navodimo i priznanje RGZ-u od strane Svetske banke za uvođenje zakonskih normi, po kojima se oba supružnika upisuju kao vlasnici na nepokretnosti, čime smo osnažili ulogu žene u društvu, a smanjili nasilje u porodici“- kažu u RGZ.RGZ: Sprovešćemo istragu sa državnim organima

„Na osnovu svega gorenavedenog i imajući vidu da je u pojedinim medijima plasirana iskrivljena slika događaja, imamo razlog više da uverimo građane da ćemo istragu sprovesti u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima, kako bismo došli do istine i transparentno obavestili javnost“- kaže se u saopštenju RGZ. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.