Novi skandal sa Fondacijom: Dragica promenila statut!

Bivša prva dama izmenila je statut fondacije „Dragica Nikolić“ kako bi, u slučaju gašenja, sva sredstva prenela na svoje udruženje Zavet, čije je sedište gotovo istog dana preselila na kućnu adresu, piše kurir.rs o najnovijoj aferi vezanu sa humanitarni rad supruge bivšeg predsednika Tomislava Nikolića

Osim što je razradila šemu za privlačenje miliona dok je bila prva dama Srbije, Dragica Nikolić smislila je i izlaznu strategiju za sebe u slučaju gašenja fondacije koja nosi njeno ime. Supruga bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića izvela je zgodnu papirološku vratolomiju kako bi sva imovina fondacije „Dragica Nikolić“ došla bukvalno na njen kućni prag!

Bračni par Nikolić

Nikolićeva je zapravo nedavno izmenila statut fondacije i praktično pripremila teren da se sva sredstva fondacije, ukoliko dođe do prestanka njenog rada, sliju na udruženje Zavet, kojim jedino ona upravlja i koje je, gotovo istovremeno, u registraciji preselila na svoju privatnu adresu, to jest stan na Novom Beogradu koji je bračni par Nikolić kupio pre deset godina za 400.000 evra.

Anonimni donatori

Udruženje za obnovu i očuvanje kulturne i umetničke baštine Zavet, kako glasi puno ime Dragičine organizacije, aktivno je od 2011, a od 2012. i dolaska Nikolića na vlast povećavalo je iz godine u godinu svoje prihode za više od čak 200 puta. Od januara 2013, paralelno s udruženjem, radi i fondacija tadašnje prve dame Srbije, kroz koju je, kako se ranije hvalila osnivačica, za prve tri godine rada prošlo više od 10 miliona evra. Donatori u obe ove organizacije do danas nisu poznati, uprkos pritiscima javnosti da se otkriju. Uz konstantnu netransparentnost, najveći problem ovog privatnog dobrotvorstva je to što je bilo čvrsto skopčano s kabinetom predsednika Srbije, pa je fondacija u početku rada čak bila registrovana na adresi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Utanjilo…

Fondacija je 2019. od donacija prihodovala 21,7 miliona dinara, a 2018. uspela je da prikupi 39,1 milion dinara. Ovi iznosi su zanemarljivi kada se u obzir uzme da je u „zlatno doba“ na ime Tomislava i Dragice Nikolić znalo da se slije i do 409 miliona dinara, koliko je zvanično zabeleženo u 2014. godini. Drastičan pad prihoda ostvaruje i Zavet. Tako je sa 14,5 miliona, koliko je prihodovalo pre pet godina, ovo udruženje prikupilo tek 290.000 dinara prethodne godine.

Portal ucentar.rs poseduje fotografiju da je upravo Slobodan Tešić, jedan od finansijera rekonstrukcije porodilišta kragujevačkog Kliničkog centra.

crno na belo: Tabla fondacije u KCK

Na tabli kojom se fondacija zahvaljuje pokrovitejima i dan danas stoji njegovo i ime supruge Živane Tešić.

Za Tešića slovi da je izuzetan prijatelj bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i finansijer fondacije tada prve dame Dragice Nikolić,

U  medijima se tvrdilo da je finansijer i SNS.

Da je zaista  u dobrim odnosima sa Nikolićem potvrdio je i tadašnji ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić- koji mu je uručio diplomatski pasoš 2014.godine. Tomin čovek od poverenja Mrkić to je uradio i pored svih kontraverzi koje su pratile Tešića, o kojima su naširoko izveštavali svetski mediji. Samo tri godine kasnije, krajem 2017. američka administracija zabranila je trgovcu oružja ulazak u SAD, zbog „korupcije, ugrožavanja ljudskih prava i međunarodne bezbednosti“. Iz istih razloga, Stejt department je uveo embargo Tešiću, svim kompanijama koje kontroliše kao i najbližim saradnicima.

Još jedna činjenica vezuje Tešića i Nikolića. Njegova ćerka Danijela je 2012. bila na izbornoj listi SNS, potom i narodna poslanica te stranke u vreme zenita političke moći tada predsednika Srbije.

Kojović finansijer Fondacije…

Koliko je trgovac oružja dao para Fondaciji “Dragica Nikolić” naravno ne zna se, pošto je poslovanje ove organizacije podignuto na nivo državne tajne!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je pitanje novinara Insajder.neta 2016. godine da je bugarski biznismen Cvetan Vasilev, koji  dve godine slobodno živeo u Srbiji iako je za njim raspisana crvena Interpolova poternica, uplatio donaciju fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić. Tadašnji predsednik Srbije kaže da je donacija uplaćena pre nego  što je za Vasilevim raspisana poternica. Pored toga prodata mu je paraćinska „Staklara“ koju je ostavio uništenu i u dugovima.

“Milijardu i 200 miliona dinara je Fondacija donela u Srbiju, a vi me pitate da li je Cvetan Vasilev uplatio 200.000 dinara. I sad ja s vama treba da razgovaram kao s čovekom koji ozbiljno shvata Srbiju“, rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.

Na konstataciju novinara da je pitanje legitimno budući da Fondacija drži imena donatora u tajnosti, Nikolić je rekao da ne postoji zakonska obaveza da Fondacija objavljuje spisak donatora i da je takav zakon donet pre no što je on postao predsednik Republike.

Trgovac oružjem Slobodan Tešić

U određenim bezbednosnim krugovima kalkuliše se da je upravo Slobodan Tešić bio „veza“ Cvetana do predsednika Srbije.

Finansijer fondacije bio je i kontraverzni kragujevački biznismen Goran Kojović- Koja, vlasnik preduzeća „Jezero“. Kojović je svojevremno bio optuđen za napastovanje i silovanje, ali je pravoznašno oslobođen. U vreme Nikolića vedrio je i oblačio u poslovima koje je fiannsirala država posebno u Kragujevcu.

Nikolić ništa ne razume

„Ništa ne razumem“…

Tomislav Nikolić očigledno nije bio raspoložen da razgovara o poslovima svoje supruge, pa je na svako naše pitanje o fondaciji ponavljao:

– Ništa vas ne razumem. Ne znam o čemu pričate.

Na kraju je izgubio živce, pa je poručio da fondacija ima svoj sajt i kontakte i da treba njima da se obratimo. Uzalud smo pokušali da ga uverimo da sajt fondacije ne postoji, jer je Nikolić prekinuo vezu. Ni udruženje Zavet nema zvaničnu veb-prezentaciju, a jedini kontakt telefon koji je naveden u registru APR prethodnih dana nije bio u mreži.

 Dragan Dobrašinović

NIJE BILO ČISTO OD POČETKA, NEĆE NI NA KRAJU

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da ovakav plan gašenja fondacije otkriva prave motive humanitarnog rada bračnog para Nikolić.

– Ništa tu nije bilo čisto od početka, pa neće ni na kraju. Donatori su bili privilegovani i očigledno su na taj način dobijali poslove s državom. Potpuno je jasno da su nestale donacije pošto je nestao i uticaj Nikolića. Ova nova namera gospođe Nikolić da zadrži sve za sebe nije nikakva humanost. Ogoljavaju se motivi, pa je sad pitanje jesu li oni zaista hteli da pomažu drugima ili samo sebi. To je ružan gest koji je neprimeren duhu filantropije. I zašto bi fondacija uopšte imala imovinu? Logično bi bilo da se sve proda na kraju rada i donira u humanitarne svrhe – objašnjava Dobrašinović.ucentar.rs kurir.rs. mediji…

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.