Šta donosi povećanje minimalca!?

Najniža mesečna plata od januara sledeće godine iznosiće 32.156 dinara, dve hiljade više nego do sada, odlučeno je juče na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta. Sindikati su na početku pregovora tražili povećanje koje bi bilo na nivou minimalne potrošačke korpe odnosno 37.500 dinara ali je i ovog puta država „presekla“ i praktično potvrdila raniju najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dosadašnja minimalna zarada iznosila je 30.022 dinara odnosno oko 256 evra. Sa jučerašnjim povećanjem ovaj iznos u evrima biće oko 270 evra. Regionalni poverenik UGS „Nezavisnost“ Dejan Đokanović kaže da „konsenzus ne postoji“.
Dejan Đokanović

-Nema ga. Praksa je već viđena i dobro poznata. Ovo uvećanje cene rada ne zatvara konstrukciju. Nikome osim poslodavcima i državi. Mi smo tražili i očekivali dvocifren rast, u procentima. To je uostalom bio i jedan od ranijih zaključaka Socijalno-ekonomskog saveta. Tada smo dogovorili da rast minimalca u 2021. bude u skladu sa cenom minimalne potrošačke korpe. Sada se javio i problem na koji upozoravamo godinama. Više od 200 hiljada ljudi zaposleno je u javnom sektoru gde je vlada pre određenog vremena uvela zabranu rasta plata. To je „zaleđeno“ ili kako god da nazovemo- kaže Đokanović ističući „da to znači da je jedina obaveza poslodavca, u ovom slučaju države, da isplati minimalnu zaradu“.

-U prevodu to znači da jedino oni zaposleni koji ionako primaju minimalac dolaze do neke vrste neznatnog boljitka. Masa para za plate ne može da se menja, država je tako propisala. U principu, moguće je i gotovo izvesno da će iz te mase neki dobiti više nego ranije ali će mnogi, oni sa većim platama to morati da pokriju. Na taj način ni složenost posla ni stručna sprema neće moći da se pojave kao model koji štiti platu. Mi smo zapravo blizu neke vrste postepene uravnilovke. To je zabrinjavajuće, o tome svi ćute- zaključuje naš sagovornik.
ucentar.rs


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.