Ogroman uspeh: Srbija u svetskom vrhu po sigurnosti investiranja!

Srbija je na 10 mestu u Evropi i na 14 u svetu- po sigurnosti investiranja u nekretnine ito ispred Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i SAD, pokazuju istraživanja referentnih svetskih institucija

 

Ovaj zapažen uspeh kada je u pitanju sigurnost vlasništva nad nekretninama dobija na težini jer je rezultat objavljen u „Globalnom indeksu sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima“ prema novoj Prindeks listi za 2020. godinu.  Istraživanje rezultat rada organizacija Global lend alajans (Global Land Alliance) i instituta Oversiz divelopment (Overseas Development Institute) uz podršku Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i mreže eksperata Omider (Omidyar).

„Rezultati istraživanja pokazuju da čak 97% vlasnika nekretnina u Srbiji oseća sigurnost da neće mimo svoje volje izgubiti nepokretnost, a sigurnost vlasništva nad nekretninama predstavlja kamen temeljac ekonomskog i društvenog razvoja. Formalna dokumenta koja potvrđuju vlasništvo nad nekretninom predstavljaju najvažniji razlog zbog kog se vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju sigurnim- kaže Borko Drašković, generalni direktor RGZ.

Tako visoko poverenje u sigurnost vlasništva rezultat je reforme koje sprovodi Republički geodetski zavod, uz podršku Svetske banke kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije“. Visoko pozicioniranje Srbije na listi Prindeks, ispred velikih ekonomija kao što su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i SAD, široko otvora vrata za bezbedno investiranje u nepokretnosti u Srbiji.

„Posebno je značajan rezultat istraživanja da se žene u Srbiji osećaju gotovo potpuno jednako sigurno u svoje vlasništvo kao i muškarci , što ukazuje da su i mere koje je Republički geodetski zavod sproveo sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti takođe ostvarile efekat“- kaže Drašković.

Treba podsetiti da je nedavno Republika Srbija dobila i priznanje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija za lidersku poziciju u regionu Zapadnog Balkana u rodnoj ravnopravnosti u oblasti vlasništva nad zemljištem.

Srbija se našla i među prvih 10 zemalja za implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima čime je zaslužila priznanje Ujedinjenih nacija.

Istraživanje Prindeks dodatno pokazuje da  će u narednom periodu biti potrebno sprovesti jednako efikasne reforme, poput onih implementiranih u Republičkom geodetskom zavodu, i u domenu legalizacije i rentiranja objekata jer se među vlasnicima nekretnina koji poseduju objekte za koje nemaju dokumentaciju o vlasništvu, samo 57% oseća sigurnim u svoje vlasništvo, bojazan da će izgubiti krov nad glavom postoji i kod osoba koje iznajmljuju nekretnine i to uglavnom zbog nedostatka formalnih ugovora o rentiranju.

ucentar.rsVeliki značaj  za buduće investicije u Srbiji

„Najnovije, kao i sva prethodna priznanja i nagrade samo su potvrda uspešnog sprovođenja reformi i osvarivanja vanserijskih rezultata Republičkog geodetskog zavoda, uprkos negativnoj kampanji koju vode pojedine interesne grupe. Svojim aktivnostima RGZ se svrstao Srbiju u visoko poželjne zemlje za investiranje, a građanima omogućio efikasno i pouzdano ostvarivanje usluga u oblasti vlasništva nad imovinom“-kaže naš sagovornik.

  

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.