„Zaboravljeni“ autori pesme „Dozvoli mi da te zaboravim“- posle 40 godina seli i otpevali je uživo(video)

Evergrin srpske muzike nije napisao Predrag  Živković Tozovac- iako mu je ta pesma dosta pomogla u karijeri. Tozovac je često potpisivan kao autor, ali prava istina je da ona isprva izvođena u „Mezulani“, čuvenom sastajalištu Kragujevčana. Pevao ju je Radiša Urošević. U to vreme u Kragujevcu je bila hit i pre-nego što je snimljena

Tekst pesme je napisao Dragiša Pandurević, dok je Kragujevčanin Živorad Blagojević Žića komponovao muziku. Aranžman je uradio Prvoslav Spasojević, poznati harmonikaš.

Živorad Žića Blagojević
Prvi je pevao pesmu: legenda šumadijske muzike Radiša Urošević

„Mi smo tu pesmu pevali dugo u kafani Menzulani i Žića mi je dao da je snimim. Otom potom čuo ju je Tozovac dopala mu se i zamolio je da je snimi on. Ništa nismo imali protiv- kaže legenda šumadijske muzike Radiša Urošević.

Tozovac je ovu pesmu snimio 1973. godine na albumu na kome se izdvojila i pesma „Mađarica“. Brzo je postala hit, a vremenom je ostala kao jedna do najlepših pesama. Žiću, naravno niko nije ni pomenuo.

Ostaće zabeleženo da je pevač i kompozitor Živorad Žića Blagojević ostao na margini dešavanja „jer nije hteo da se lakta na srpskoj estradi. Pesma mu je samo hobi i ljubav“. Napisao je i Pesmu o Kragujevcu- („Kragujevcu grade u dolini“). I još puno lepih kompozicija. Kada je čuveni ansambl „Svilen konac“ snimio „Već odavno nisi moja“ kao autora je potpisao Predraga Živkovića Tozovca. Žića je tada podigao glas. Dojadilo mu je da se oni Pandurović izostavljaju kao autori.

„Rekao da je pesma njegova“…
Kao nekada…

-Pre deset meseci izdali smo kompakt disk pod naslovom ‘Dvadeset godina sa vama’ u nameri da obeležimo dve decenije rada na estradi. Na njemu se našlo nekoliko novih numera, a preostale su starijeg datuma. Otišli smo kod Tozovca i zatražili da snimimo neku njegovu pesmu. Predložio nam je ‘Dozvoli mi da te zaboravim’. Dao nam je i podatke za nju rekavši da je on napisao. Sada prvi put čujem za tog Žiću i vrlo mi je neprijatno što nije potpisan ispod te pesme. Dobro je što pišete o tome da bar malo ispravimo nepravdu prema tom čoveku preko medija. Toliko u ovoj situaciji možemo da učinimo za njega. Dajte nam njegov broj pa da se u ime ansambla izvinim čoveku- izjavio je tada novinarima Stevica Knežević, šef ansambla „Svilen konac“.

Pored toga što je Tozovac „prisvojio“ pesmu obećao je Prvoslavu Spasojeviću naknadu za aranžman hiljadu maraka.  Priča se da ih nikada nije isplatio.

Bog je uredio da se pre nekoliko dana ova trojka- Blagojević, Spasojević i maestro Urošević ponovo nađu i kao nekada pre četrdesetak godina u „Menzulani“ na „suvo“ zapevaju sada već legendarnu pesmu. Uživajte:

 

Dozvoli mi da te zaboravim

Već odavno nisi moja,
srušena je naša sreća.
Često meni u snu dođeš,
srce te se i sad seća.

Dozvoli mi da te zaboravim,
to je sada želja moja.
Dozvoli mi da te zaboravim,
ne treba mi lažna ljubav tvoja.

Slomila si našu ljubav,
to nikako nisi smela.
Šta sad vrede tvoje reči,
oprosti mi nisam htela.

Sad odjednom ti se vraćaš
uspomene da probudiš,
ali shvati neću ljubav
ni te laži što mi nudiš.

Dozvoli mi da te zaboravim,
to je sada želja moja.
Dozvoli mi da te zaboravim,
ne treba mi lažna ljubav tvoja.

tekst: Dragan Pandurović 

kompozicija Živorad Žića Blagojević

aranžman Prvoslav Spasojević
ucentar.rs

 

1 Comment

  1. gedža
    08/12/2020 - 10:01 am

    To majstori, svaka vam čast. Dosta je bilo pljačkanja u umetnosti, pogotovo u narodnoj.Autorsko pravo je autorsko pravo.Kad preskoče prvu i najtežu stepenicu u profesionalnoj karijeri-prvu, posle su svi fini i nedodirljivi i uvek se lepo izvinjavaju. Ali niko ne pominje da vrati naplaćene honorare na ukradene aranžmane, tekstove i muziku dok se vrtelo po radiju i televiziji sve ove godine.

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.