Danas je Mala Gospojina!

SPC i njeni vernici slave praznik rođenja Presvete Bogorodice, Malu Gospojinu. Ovaj dan se ubraja u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.
Dar od Boga starim Joakimu i Ani nije bila samo kćer već i Bogomajka. Marija je rođena u Nazaretu u porodici oca iz plemena Davidovog i majke iz roda Aronovog. Po ocu je dakle, njeno poreklo bilo carsko a po majci arhijerejsko.
Već u trećoj godini Marija je odvedena u hram Jerusalimski, a od sedme je živela u ambijentu bogosluženja, uz molitvu, ručni rad i čitanje Svetog pisma. U petnaestoj godini primila je blagovest od Arhangela Gavrila da će roditi sina Božijeg.
Trideset godina koje opisuju Jevanđelja Marija je provela u Nazaretu, sina svog, Gospoda Isusa Hrista pratila je do raspeća na Golgoti. Posle Vaznesenja Gospodnjeg Bogomajka je poživela još 24 godine lečeći bolesne, pomažući sirotinji i udovicama. Prema predanju, kada je položena u grob postala je nevidljiva.
Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar, kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima svetom Joakimu i svetoj Ani crkvu u kompleksu studeničkog manastira. U Studenici je i osnivač dinastije Nemanjića, Stefan Nemanja Bogorodici u slavu podigao crkvu koja se u srpskom narodu prepoznaje kao majka svih srpskih crkava.
Ovaj praznik se u narodu obeležava nizom živopisnih običaja sa posebnim akcentom na rađanje. Veliki broj srpskih gradova i varoši na ovaj dan organizuje malogospojinske vašare. Najčuveniji je onaj u Šapcu.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.