Izvoz iz Šumadije 600 miliona evra!

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih sedam meseci 2020. godini iznosila je preko 1,051 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 623,6 miliona evra. Privreda Šumadijskog upravnog okruga je, regionalno posmatrano, u periodu I-VII 2020. godini ostvarila najveći spoljno- trgovinski suficit u  Srbiji, u iznosu od preko 195 miliona evra.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili; setovi provodnika i kablovi; cevi i creva od plastičnih masa; delovi šinskih vozila;  nameštaj i delovi; delovi, pribor za motorna vozila.

Značajan rast izvoza ostvaren je kod izvoza elektronski integrisanih kola i delova za šinska vozila.

Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Kragujevac, je izrazio očekivanje daljeg povećanja spoljno-trgovinskog suficita i u 2020. godini kao rezultata, kako početka rada nekoliko značajnih izvozno orijentisanih kompanija, tako i daljeg priliva stranih direktnih investicija u Šumadijski upravni okrug.

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih sedam meseci 2020. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga izvozila je u 87 zemalja sveta. Najviše se  izvozilo na  tržišta: Italije (izvoz u Italiju je 29% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga); Slovačke; Poljske; Češke; Nemačke; Mađarske; Bosne i Hercegovine; Značajan rast izvoza je ostvaren na tržište Mađarske I Poljske.

Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje; Nemačke; Poljske; Kine; Mađarske;  Turske; Rumunije; Češke…

Najveći spoljno- trgovinski suficit privreda Šumadijskog upravnog okruga ostvarila je u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Češkom…

ucentar.rs 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.