Srpski katastar na udaru interesnih grupa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Državni katastar-RGZ, nalazi se na udaru pojedinih notara u Beogradu, koji su proteklih godina ispleli pravu mafijašku hobotnicu za prihodovanje i uzimanja novca od građana preko overavanja dokumenata ovog državnog preduzeća

-Fascinantno deluje podatak da notari u Beogradu prihoduju oko četiri miliona evra godišnje samo na prenosu nekretnina- kaže sa ucentar.rs visokopozicionirani funkcioner MUP-a koji je upoznat sa ovim slučajem.

Da stvar bude crnja RGZ je posle gotovo kompletne digitalizacije dokumenata koji su potrebni građanima po instrukcijama Svetske banke- praktično uskratio notorima prihode- jer građanima više nije potrebna njihova overa.

-Recimo, sada građani sami „skinu“ dokument u elektronskoj formi i nije potrebna overa, od recimo 1 200 dinara. U pitanju je igra velikih brojki, jer se mesečno u Srbiji overavalo i nekoliko miliona dokumenata i sami možete zaključiti o kojim parama je reč- kaže naš sagovornik.

Svaka čast: UN hvale srpski katastar!

U tom kontekstu se mogu sagledati i incindenti koji se projektuju kako bi se destabilizovao RGZ. Notari imaju ogroman novac, komore, bogato nagrađuju advokate koji su bitna karika u ovom lancu. U ovome je i koren zalaganja i nastojanja interesne grupe koju čine notari, advokati i pojedini profesori sa Pravnog fakulteta u Beogradu da se u 21 veku ponovo vrate zemljišne knjige.

– Katastar je prvenstveno bezbednosno interesantna institucija i stranim službama jer se radi o po zemlji strateškom resursu. Vi sada imate situaciju da se zarad sopstveničkih interesa notara i advokata urušava njegovo funkcionisanje. Letimičnom istragom može se otkriti povezanost ove dve profesije i doći do imena onih advokata i notara kojima su uskraćena sredstva koja su naplaćivana od građana Srbije- kaže naš izvor.

Paradoksalno, sa druge strane zvuči da RGZ koji je digitalizovan kroz reformu i uz pomoć Svetske banke- jedva da ima sredstava za plate koje su manje od Republičkog proseka dok notari kod kojih se sve potpisuje kao u srednjem veku- „zgrću“ milione evra.

 ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar