katastar: Notari i dalje maltretiraju građane!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

-Republički geodetski zavod je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti Zato, još jednom obaveštavamo građane da nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti za potrebe ostvarivanja svojih prava pred javnim beležnicima, geodetskim organizacijama, institucijama socijalne i zdravstvene zaštite, javnim službama za priključenje komunalne infrastrukture, registracije gazdinstava i dr. kaže se u najnovijem saopštenju RGZ.

Republički geodetski zavod je aktivno pratio efekte primene Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija koja je stupila na snagu 07.jula.2020. godine,kaže se u saopštenju ove državne institucije.

„Na osnovu detaljnih statističkih analiza za period od 7 jula 2020 do 11. septembra.2020 . godine po podacima iz elektorniskih servisa Republičkog geodetskog zavoda Infocentra, e-zakazivanja i Document Management System-a konstatovano je da je ukupan broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50%. Za isti procenat je umanjen broj podnetih zahteva za izdavanja lista nepokretnosti za potrebe postupaka u nadelžnosti Javnih beležnika (overa ugovora, ostavinskih postupaka i sl.), dok je samo za 30% smanjen broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća-kaže se u saopštenju RGZ.
Iz napred navedenog jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti koje su im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima, tvrde u katastru.

-Dodatno, javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti čija forma nije u skladu sa odredbama navedene Uredbe
Pozivamo i sve javne beležnike, geodteske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti, da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana Republike Srbije koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio Republički geodetski zavod, a za koje je dobio niz priznanja od domaćih i inostranih institucija i organizacija– kaže se u saopštenju RGZ 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar