Skandal: Traže da skinemo tekst o notarima i RGZ!

Izvesna Gordana Lazarević, account Consultant i kako kaže ovlašćeni konsultant za odnose s javnošću Javnobeležničke komore, tražila je od portala ucentar.rs da se ukloni tekst „Katastar na udaru interesnih grupa“. Šokirani dopisom tražili smo pojašnjenje činjenice ovog agipropovskog pisma koje prenosimo intregralno,  Obaveštavamo Vas da ćemo proslediti pisma svim referentnim novinarskim organizacijama u Srbiji, ali i u svetu. Ujedno, naše odgovore objavićemo u toku sutrašnjeg i narednih dana.



Poštovani,

Obraćamo Vam se sa molbom da sa vašeg portala (sa adresehttps://ucentar.rs/2020/09/22/srpski-katastar-na-udaru-interesni
h-grupa/ [1] ) uklonite objavljen sadržaj, s obzirom na to da sadrži niz netačnih informacija i neosnovanih optužbi na račun javnih beležnika. Već u prvom pasusu navodite da su pojedini javni beležnici „u proteklih nekoliko godina ispleli pravu mafijašku hobotnicu za prihodovanje i uzimanje novca od građana preko overavanja dokumenata ovog državnog preduzeća“. Naime, javni beležnici do početka jula ove godine nisu izdavali bilo kakve dokumente iz katastra, pa ni izvode iz
lista nepokretnosti iz katastra.

Srpski katastar na udaru interesnih grupa!

Skandalozni dopis upućen ucentar.rs

Od jula  ove godine, na osnovu Uredbe Vlade Srbije, koja je doneta na predlog Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), javni beležnici mogu građanima da izdaju izvode iz lista nepokretnosti po ceni od 540 dinara po nekretnini.
Takođe, RGZ ni na koji način nije uskratio javnim beležnicima nikave prihode. Inače, cena od 1.200 dinara za izvod iz lista nepokretnosti važila je i važi i danas upravo u RGZ, dok je kod javnih beležnika – od jula ove godine – taj izvod 540 dinara, a prethodno ga, napominjemo, javni beležnici nisu izdavali.
Iako javni beležnici ovaj posao izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti rade tek par meseci, već sada je izvesno da tu nema
nikavih velikih brojeva, jer se za takav izvod građani beležnicima obraćaju veoma retko, iz jednostavnog razloga što za sve pravne poslove koje građani obavljaju kod beležnika, ne postoji nikava potreba za tim izvodom. Javni beležnik dužan je da izvraši uvid u elektronsku bazu podataka katastra i to ne naplaćuje.

Izvodi iz lista nepokretnosti izdaju se i naplaćuju kod beležnika 540 dinara isključivo ako građani žele da imaju taj papirni izvod, ili im je potreban za neki drugi posao, koji ne mogu da obave kod javnog
beležnika.
Samo iz ovoga jasno je da navodi vašeg sagovornika nikako ne mogu biti istiniti, ta vas molimo da ih uklonite. Ukoliko vam je potrebno bilo kakvo dodatno objašnjenje u vezi sa nadležnostima i radom javnih beležnika, stojimo Vam na raspolaganju, kao ovlašćena konsultantska kuća za odnose sa javnošću Javnobeležničke komore Srbije.
Verujemo da ni Vama, kao ni celokupnoj javnosti, nije u interesu dovođenje građana u zabludu, kao i blaćenje jedne mlade pravosudne profesije, koja je značajno doprinela podizanju pravne sigurnosti u Srbiji, a posebno u prometu nekretnina – u kome i svojom ličnom imovinom garantuju zakonito postupanje.

Srdačan pozdrav,
Gordana Lazarević
Account Consultant
Član Udruženja poslovnih konsultanata Srbije
Sertifikovana konsultantska kuća za strategije komunikacija i
edukaciju u toj oblasti



Kada smo tražili da nam se pojasni u kom svojstvu je g. Lazarević poslala mejl dobili smo odgovor koji je direktno povezuje sa udruženjem notara. I njega prenosimo integralno:

 

„Poštovani,

Uputila sam Vam molbu da sadržaj uklonite, što sam detaljno obrazložila, a u svojstvu ovlašćenog konsultanta za odnose s javnošću Javnobeležničke komore. Ovaj dopis koji sam prethodno poslala, kao i ovaj koji sada šaljem, nisu reagovanje Javnobeležničke komore Srbije, niti sam lično ja – javni beležnik.

Ukoliko imate pitanja vezana za navode vašeg sagovornika koje želite da uputite Javnobeležničkoj komori ili ukoliko želite komentar Javnobeležničke komore na navode iz teksta, možete nam ih uputiti, odnosno zatražiti,  i svakako ćete u najkraćem roku dobiti odgovor, koji bi u tom slučaju bio zvanično reagovanje JKS.

Srdačan pozdrav,
Gordana Lazarević
Account Consultant
Član Udruženja poslovnih konsultanata Srbije
Sertifikovana konsultantska kuća za strategije komunikacija i edukaciju u toj oblasti



 

7 Comments

 1. Mirjana
  24/09/2020 - 9:34 pm

  Da li je ova samo glupa ili je manipulator?! Ona objasnjava kako je izdavanje izvoda iz liste nepokretnosti jeftiniji kod notara nego u RGZ a potpuno ignorise cinjenicu da prema Uredbi uopste ne treba da izdaju te izvode!

  Reply
 2. Slavica
  24/09/2020 - 9:49 pm

  Jel ova savetnica za odnose sa javnoscu ima jos neku zelju osim sto bi da uredjuje, cenzurise i zabranjuje sta ce neki medij da objavljuje?
  Neka napravi svoj portal, pare sigurno ima jer su se notari nafatirali kao malo ko u ovoj ojadjenoj zemlji, pa neka objavljuje sta hoce umesto sto leci frustracije glumeci glavnog cenzora!

  Reply
  • Silvija
   25/09/2020 - 9:01 am

   Upravo tako, još malo, samo malo, nećemo smeti ni da mislimo svojom glavom, ko ima išta u njoj a da mišljenju služi…

   Reply
 3. Pantokrator
  25/09/2020 - 9:04 am

  Kaća Lazarević je dugogodišnji vlasnik agencije za nekretnine, pa je nejasno kakav je savetnik u notarskoj skužbi koja je produžena ruka države, sa javnin ovlašćenjima. Jedno je sigurno, da je podobna u svim dosdašnjim vlastima-„borački pedigre.“

  Reply
  • Mirka
   25/09/2020 - 6:27 pm

   Dovljno je pogledati biografiju i videti za koga je sve radila.

   Reply
 4. Mirka
  25/09/2020 - 6:38 pm

  Toliko su bahati da ne samo da krše zakone (u mom slučaju čak 4 zakona) nego se i ne plaše nikakvih sankcija. Znaju samo da prete, kriju se iza raznih udruženja – pogledajte na APR / pretraga pa će vam biti jasnije. Dotična (ako se Katarina Kaća Lazarević krije pod imenom Gordana ili joj je to sestra) je bila vlasnica agencije Alka, više nema zvaničnih podataka na APR-u, bar ja nisam pronašla. Ničija nije do zore gorela ali je problem što je bahatih „državnih službenika“ sve više.

  Reply
 5. Ceda
  26/09/2020 - 9:45 am

  Notari očigledno nisu „rasteretili“ sudove jer se predmeti u sudovima i dalje vuku godinama, već je samo izmišljen način za otimanje para od naroda.
  Ali mnogo veće zlo su IZVRŠITELJI, koji narod uvijaju u crno, zbog kojih mnogi gladuju, ostaju bez ičega neki završe na psihijatriji a neki i dignu ruku na sebe. Toliko su bahati, grubi, karikaju troškove do nebuloznih suma, da je to JAVNA PLJAČKA naroda a pritom su oni naj bogatiji u Srbiji. Njima očigledno niko ne može da stane na put. Zbog njih nisam hteo da idem na glasanje i neću nikad dok oni postoje. Znam da ih je izmislila prethodna vlast ali ovi su mogli bar da ih obuzdaju u pljačkama, ako neće da ih ukinu. MNOGI DELE MOJE MIŠLJENJE.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.