Pakao u „Šumskom raju“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U naselju koje se na svega pet kilometara nalazi od centra grada Kragujevca, stotinak dece nema igralište! Nema ni trotoara, ulice u samom naselju su neasfaltirane…

-Prinuđena su da se igraju bukvalno na ulici gde automobili jure i pitanje je dana kada će se dogoditi tragedija- kaže Marko Mladenović, otac dvoje dece.

A sa druge strane u prelepom naselju zaista sve vri od dečjeg žagora i poslednjih nekoliko godina naselje je doživelo pravi bebi bum. U ulici Metalaca, u četiri kuće  odrasta jedanaestoro dece. U paralelnoj Proleterskoj isto toliko.

-Naselje nam se podmladilo, tuga ih je gledati kako deca odrastaju i igraju se ulici. Sa druge strane, u 21 veku nemamo asfalt – priča nam jedna od najstarijih meštanki Mira Ivanović.

 

 

video: Kako se deca igraju na ulici u Šumskom raju

Meštani u oko 150 kuća decenijama su prepušteni sami sebi. Vodovod su sami doveli, platili izgradnju kanalizacije, uvodili telefone- a u poslednjih 30 godina Grad Kragujevac je svega u nekoliko navrata posipao puteve. Naselje je formirano oko nekadašnje čuvene kafane „Šumski raj“, čiji je vlasnik, pisale su tada „Večernje novosti“ platio najveći porez kao ugostitelj u ondašnjoj SFRJ.

Miloš Jevremović

Miloš Ćira Jevremović otac dve devojčice kaže da je naselje uništeno kada je praktično podeljeno bankinom prilikom izgradnje dve trake na magistralnom putu ka Topoli. Nisu ostavljeni prolazi za skretanje, tako da je vozilima opterećen put ka Opornici- baš na onom gde se deca igraju. Sa druge strane, magistrala koja preseca naselje nedovoljno je obezbeđens. I pored novoizgrađenog pešačkog prelaza-vozila jure kao auto-putem. Nema trotoara.

-Naselje bi bilo idealno za život kada bi se uložilo samo malo napora u njega. Pa ovde preko 60 odsto stanovništa je starosne dobi do 40 godina. Kad bi tako bilo u celoj Srbiji gde bi nam bio kraj. Mladi ostaju, stvaraju koliko mogu. I za njih vlada opšti nemar vlasti. To je trašno- kaže Jevremović.

ucentar.rs

 

 Letos sami sredili obalu reke i napravili kutak za odmor

Mediji su letos pisali kada je obale reka Uglješnice koja sa svojim slivom teče 153 kilometara kroz Šumadiju- kod naselja “Šumski raj”- očišćena od otpada, granje prokrčeno, a tik uz reku urađene su klupice, stepenište…

sami uredili obalu reke Uglješnice

Složni meštani danima su krčili šipražje od kog se nije moglo prići do reke, skoro tonu otpada je odneto sa obale I očišćen je tok reke. Reka Uglješnica najveća je pritoka Lepenice. Izvire u selu Ramaća, na obroncima Rudnika. U leto zna da presuši, ali je u maju 2014.godine izazvala velike poplave u kragujevačkim naseljima.

„U naselju “Šumski raj” koje se nalazi svega na šest kilometara od centra grada živi oko stotinak dece. Nemaju ni jedno igralište, sportske terene, mesto gde bi mogli da odu da se druže. Zato smo sada iskoristili ovaj period kada smo malo slobodniji sa vremenom da zajedno sredimo jedan kutak za njih, ali i da stariji ljjudi imaju gde da prošetaju, da sednu da se odmore“ – rekao je tada Marko Mladenović, jedan od inicijatora akcije.

Urađeni su klupe i stolovi, nameravaju da izgrade roštilj, tako da se mogu organizovati i porodični izleti u prirodu.. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar