Šumadinci na proslavi godišnjice misije „Halijard“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Manifestaciji obeležavanja 76-godišnjice misije „Halijard“, koja je organizovana na najvišem državnom nivou- prisustovali su i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije i Predrag Bogićević, predsednik Ravnogorskog pokreta Srbije.

Novica Antić

-Reč je o najvećoj misiji spasavanja pilota i posada iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja. Da bilo koji drugi narod ima sličan poduhvat trudio bi se iz petnih žila da to promoviše u svetu. Na žalost, period komunističkog režima to nije dozvoljavao- kaže Novica Antić, predsednik VSS ističući „da je zalaganje i promovisanje ovog istorijskog poduhvata od strane fondacije „Halijard“ i predsednika Džon Kapela, kao i njegovog saradnika producenta Bojana Dragićevića, kapitalna da se  prikaže svetu na čijoj su strani i čiji saveznici bili Srbi u Drugom svetskom ratu“.

-Sa druge strane, ovo je vrlo značajno i za SAD jer sa geopolitičkog aspekta mogu vrlo plastično da prikažu svoju ulogu u borbi protiv fašizma- kaže Antić.

Ravnogorci u Pranjanina

Da podsetimo, jedinice Jugoslovenske vojske u Otadžbini đenerala Draže Mihailovića tokom 1944. godine, zajedno sa meštanima Pranjana kod Gornjeg Milanovca organizovale su sa privremenog aerodroma misiju spasavanja oko hiljadu savezničkih vojnika- vazduhoplovaca.

Predrag Bogićević, predsednik Ravnogoraca smatra da i dalje nije istaknuta do kraja uloga srpskih četnika u ovoj misiji u svetlu u kome to zaslužuje.

-Spasavanje je organizovala Jugoslovenska vojska u Otadžbini kao jedina legitimna vojska u tom trenutku koja se borila protiv nacističke Nemačke i to se mora decidirano reći. Sama organizacija misije je složen vojni proces koji su mogli da osmisle i sprovedu samo školovani oficiri. U to vreme Kraljevi oficiri završavali su najprestižnije vojne akademije u Evropi – kaže Bogićević ističući da će nepravda prema Ravnogorcima biti ispravljena u budućnosti. To se, kaže duguje njihovim potomcima kojih danas u Srbiji ima oko 700 hiljada.

ucentar.rsShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar