Uništavanje ugostitelja u Kragujevcu: KAO DA SMO U VUHANU!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Opsadno stanje sa vanrednim kontrolama komunalne, sanitarne i drugih inspekcija u centralnom gradu Šumadije desetkuje prihode ugostitelja! Mnogi od njih biće prinuđeni da jednostavno zatvore radnje.

Ovo je opšti zaključak u desetak razgovora koje smo obavili sa kragujevačkim ugostiteljima, vlasnicima hotela, restorana i kafića. Prema propisanim pravilima radno vreme je do 21, dok u otvorenim baštama gosti mogu da ostanu do 23 č.

Ni protesti nisu pomogli

-Pomoć Vlade Srbije nedovoljna je da se nadoknadi gubitak. Predugo sve traje. Ušli smo u period kada je prehladno da gosti budu u letnjim baštama, a da bi ispoštovali propise moramo gotovo sat vremena ranije da zaustavimo isporuke. Niko ne uzima u obzir da se ljudi polako i odvikavaju od porodičnih i poslovnih večera jer smo imali predperiod vanrednog stanja- kažu sagovornici.

Gubitak tog dela prihoda je nenadoknadiv, kategorični su. Pored toga gubi se i zbog neorganizovanja proslava- koji su značajni deo prihoda.

U ostalim gradovima, pre svega u Beogradu, Nišu i Novom Sadu ova pravila ne važe! Tamošnji ugostiteljski objekti rade uglavnom do jedan sat iza ponoći.

„Situacija je kao i svuda u Srbiji“- dr Vasiljević

Samim tim postavlja se pitanja da li opsadno stanje u centralnom gradu u Šumadiji -opravdano!?

„Kao da smo u Vuhanu“- reče jedan od ugostitelja.

Nedavno je i Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac izjavio „da razmišlja da predloži ukidanje vanredne situacije u Kragujevcu“. Trenutnu situaciju o broju obolelih od covida19 prokomentarisao je kao standardnu.

– To je ni manje ni više nego u drugim gradovima, u Srbiji. Svima je dovoljno da se desi jedan eksces i da krene po lošem. Inače, trenutno razmišljamo da predložimo i ukidanje vanredne situacije, jer je poslednjih dana manji broj novoinficiranih osoba”, rekao je  Vasiljević.

Ovakvo stanje stvari pogađa pre svega objekte sa velikim brojem radnika. Prema nekim procenama u ugostiteljstvu u Kragujevcu posredno i neposredno- upošljeno je oko pet hiljada ljudi!

ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar