katastrofa: izgorela kuća iz 19 veka!

U ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu danas je izgorela kuća iz 19 veka. Požar je ugašen, povređenih nema. Ne zna se uzrok požara

Kuća u ul. Svetozara Markovića 9 u Kragujevcu, poznata kao kuća dr Ilije Kolovića, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac  od 5. marta 1971. godine.

Kuća potiče iz prve polovine 19. veka i pripada grupi građevina nastalih u ovoj ulici tokom Miloševog doba. One predstavljaju materijalne ostatke arhitekture starog Kragujevca na osnovu kojih se može naslutiti izgled grada u tom periodu. Ova kuća je tipična građevina srpske čaršije, sa tremom i doksatom na prilaznoj strani, višeslivnim krovom pokrivenim ćeramidom, zidovima rađenim u bondruku i svim drugim karakteristikama vezanih za ovaj period.

Najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, zatim tavanice rađene od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama. Zgrada je velike arhitektonske i etnografske vrednosti.

Kuća se nalazi na atraktivnoj lokaciji u samom epicentru Kragujevca.

ucentar.rs 

2 Comments

 1. Mihailo
  30/09/2020 - 9:09 am

  Verujem da je požar podmetnut da bi se na tom mestu pravila zgrada

  Reply
 2. Анонимни
  30/09/2020 - 9:59 am

  Neko je zsnišanio lokaciju!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.