Građevinska mafija zapalila spomenik kulture u centru Kragujevca!?

Pošto je izgoreo vredan istorijski spomenik- kuća dr Iije Kolovića iz prve polovine 19 veka u epicentru Kragujevca- ogroman broj građana smatra da je građevinska mafija umešala svoje prste kako bi se osobodila atraktivna lokacija 

Nadležni još uvek nisu saopštili šta je uzrok požara u objektu u kome se niko nije nalazio u trenutku kada je vatrena stihija progutala neprocenjivo kulturno- istorijsko nasleđe Kragujevca. Međutim, činjenica je da je adresa Svetozara Markovića 9 sigurno- ako ne najatraktivnija, onda u samom vrhu top lokacija u gradu.

U elektronskom katastru Republičkog geodetskog zavoda utvrdili smo da se plac na kome se sada nalazi zgarište objekta iz prve polovine 19 veka- u vlasništvu Grada Kragujevca.

Poznata kao kuća dr Ilije Kolovića, objekat predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac  od 5. marta 1971. godine.

Kuća potiče iz prve polovine 19. veka i pripada grupi građevina nastalih u ovoj ulici tokom Miloševog doba.

Najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, zatim tavanice rađene od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama. Zgrada je velike arhitektonske i etnografske vrednosti.

komentari građana na mrežama

To je probudilo sumnje velikog broja Kragujevčana da je požar namerno izazvan, kako bi jak građevinski lobi profitirao izgradnjom stambeno- poslovnog kompleksa. Veliki broj komentara građana na društvenim mrežama ide u tom pravcu.

-Baš je bila pod zaštitom države. Bila je ruglo umesto da se renovira i ovo je neko namerno uradio da bi se zidale zgrade koje ne liče ni na šta -izričit je u svom komentaru Dragan Miletić iz Kragujevca. I sugrađanka Boba Radivojević smatra da je plac u centru grada bio okidač za požar.

-Uskoro će se saznati. Neko je bacio oko- kaže Radivojević.

Čedomir Jovanović iz Batočine je uveren da je reč o namernoj paljevini.
– Najpre dozvole da propadne a onda ili sruše kao kuću u kojoj je živeo Đura Jakšić i zapale kao ovu. I sada će građevinska mafija dobiti dozvolu da gradi stanove. Žalosno, Kragujevac je kao prestoni grad imao šta da sačuva ali nije, važniji su privatni džepovi- kaže u svom komentaru Jovanović.
Inače, koliko je ulica Svetozara Markovića koja se pruža od Hotela Zelengora do Male Pijace atraktivna za građevinske firme govori i činjenica da je samo u poslednjih par godina u njoj izgrađeno preko 50 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora!
ucentar.rs 


foto galerija: Gašenje požara u epicentru Kragujevca 

 

 

 

 

4 Comments

 1. Kragujevac ponovo dolina, gladi
  30/09/2020 - 7:17 pm

  Nije to ni prvi ni posledni objekat i kuca stara koja je zapačjena ili srušena. Bitno je da je linikski taksi nakveci priblem i kragukevcu i gradjani koji voze stare i skromne automobile da se snimaju kamerama i kaznjavaju

  Reply
 2. Batina iz raja izašla
  30/09/2020 - 7:50 pm

  Sve može da bude. I slučajno (mada ne verujem) i namerno, ali „epicentar“ Kragujevca, to nikako!

  Reply
 3. Sasa
  01/10/2020 - 6:43 pm

  To nije tacno sto ste napisali.Nema kod nas nikakvih mafija.Naj sredenija zemlja smo na svetu.Ne sekirajte velikig vodu AV.

  Reply
 4. sumadinac
  02/10/2020 - 10:57 pm

  Zaboravili ste i objekat mesne zajednice u istoj ulici kod male pijace da pomenete.
  Lopov ili lopovi su obili objekat i kasnije kako bi prikrili tragove isti zapalil.
  Kada se prodje danas vidi se samo parcela.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.