Odakle pare notarima za vilu na Dedinju?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zarade notara gotovo proglašene državnom tajnom. Pojedini notari u Beogradu „okrenu“ i nekoliko miliona evra. U Kragujevcu mesečno jedan beležnik zaradi 15 hiljada evra

Nakon što je naš portal prvi u Srbiji objavio da je Javnobeležnička komora Srbije, čiji je predsednik Srbislav Cvejić- kupila za sedište svoje organizacije vilu u Beogradu, samo po sebi se nameće pitanje koliko notari zarađuju! Vila koja je plaćena oko milion i po evra- nalazi se na Dedinju, na adresi u ulici Mačkov kamen14.

široko: Vila notara na Dedinju

Međutim, činjenica je da je rad notara i njihova zarada iako je reč o korišćenju nacionalnih resursa- gotovo proglašen državnom tajnom!?

Dodatnu zabunu o tome koliko prihoduju notari unosi i činjenica da Poreska uprava godinama unazad odbija da saopšti podatke- čak i po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Prema dostupnim podacima koji su objavljeni iz Ministarstva finansija u periodu 2014-2018 godine pokazuju  „da su za u te četiri godine javni beležnici aproksimativno zaradili od 53 do 60 miliona evra“. Međutim, veruje se da su te zarade daleko veće!

Evo gde su naše pare: vila notara od milion i po evra na Dedinju!

A činjenica da su građani prošle godine na sajtu APR imali uvid u finansijske izveštaje svega 50 od 165 notara- samo podgreva sumnje da pojedini notari godišnje „okrenu“ i nekoliko miliona evra!

Šta se krije od građana!?

Javna je tajna da pojedini notari koji su dobropozicionirani u institucijama sistema i države u Beogradu godišnje prihoduju i preko tri miliona evra! Samo jedan notar u Nišu, tvrdi naš čitalac koji je reagovao na kupovinu vile na Dedinju- godišnje ostvari prihod od dva miliona evra.

-To su enormne zarada i kada isplate svoje obaveze prema državi. Ako bi se otkrilo pravo stanje stvari izazvalo bi se nezadovoljstvo građana, ali i državnih institucija. U Kragujevcu, koji slovi za „dolinu gladi“ notar mesečno zaradi i do 15 hiljada evra- kaže naš sagovornik dobroupoznat sa ovom problematikom.

Milioni evra u igri

Ilustracije radi, na konferenciji za štampu Srpskog advokatskog društva pre nekoliko godina rečeno je da je „prosečan prihod javnih beležnika koji rade samo na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu (centar grada) u septembru i oktobru 2014. godine iznosio neverovatnih 55.222 evra po jednom beležniku“. Članovi tog društva rekli su da su podatke dobili sa više strana, posebno od savesnih građana s obzirom da je stupio na snagu Zakon o zaštiti uzbunjivača, zatim pojedinih sudova, a da ih je moguće dobiti i od knjigovođa i poslovnih banaka.

Prema podacima koje je medijima predstavio advokat Dušan Bratić, ukupan promet 11 javnih beležnika koji rade na teritoriji Prvog osnovnog suda u oktobru iznosio je te godine -607.445 evra, dok je samo jedan notar na teritoriji opštine Zvezdara imao promet više od osam miliona dinara.

ucentar.rsVILA KUPLJENA PA RENOVIRANA

Vila na Dedinju u kojoj je smeštena Javnobeležnička komora u kojoj stoluje i njen predsednik Srbislav Cvejić neoposredno posle kupovine je renovirana.  Nikada nije saopšteno i široj javnosti je ostalo nepoznato koliko je novca uloženo u adaptaciju zgrade na atraktivnoj lokaciji. Procenjuje se da se radi o cifri od 1,5 miliona evra!

Naš portal uputio je pitanja o troškovima kupovine vile na Dedinju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Srbislavu Cvejiću predsedniku komore i notara i Republičkom geodetskom zavodu. U trenutku dok objavljujemo ovaj tekst odgovor nije stigao.

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar