ŠOK: Kuća iz 19 veka koja je izgorela- i plac su privatno vlasništvo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spomenik kulture kuća dr Ilije Kolovića koja je izgorela u privatnom je vlasništvu. Kao i plac na kome se objekat sa početka 19.veka nalazi! Ovo ekskluzivno za naš portal kaže poznati kragujevački advokat Duško Pačariz, punomoćnik porodice koja je vlasnik- i objekta i placa

-Nema govora ni o kakvoj zaveri, niti pak da je građevinska mafija zapalila objekat. Jednostavno, podaci u elektronskom katastru nisu ažurirani i to je stvorilo zabunu i sumnje građana. Ako se pretražuje po tačnom broju parcele lako se može videti da su plac i objekat privatna svojina. Upisani su na osnovu zaostavštine- kaže advokat Pačariz.

Štaviše, on ističe da „Grad Kragujevac nema nikakvih ingerencija nad objektom“. O njemu brine Zavod za zaštitu spoemnika kulture, koji je pod ingerencijom Republike.

Pretraga unela sveopštu zabunu

Prema podacima elektronskog katastra parcela na broju devet je u vlasništvu grada. Ta činjenica izazvala je pravu buru među građanima i političkim strankama- Posebno što je još mlado sećanje na avgust prošle godine, kada su u istoj ulici do temelja izgorele prostorije Mesne zajednice „Prvi maj“. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, uhapsili su P. J. (37), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela teška krađa i izazivanje opšte opasnosti. Kako se sumnja, u ranim jutarnjim satima, on je razbio staklo na ulaznim vratima Mesne zajednice u Kragujevcu, ušao u prostorije iz kojih je ukrao tehničku opremu, a potom izazvao požar u objektu, koji je u potpunosti izgoreo, saopštila je Poliicjska uprava u Kragujevcu.

Prilikom današnje posete našeg novinara lokacija mesne zajednice je očišćena i tu se nalazi samo plac.

Za sada nema zvaničnih informacija šta će biti sa izgorelom kućom dr Ilije Kolovića, doktora i heroja Prvog svetskog rata.

ucentar.rs 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar