SSP: izgorela dva objekta gde je grad vlasnik lokacija!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

„Taman kad pomislimo da smo sve videli, da će se loša sreća kragujevačkih kulturno-istorijskih spomenika preokrenuti i da će se nadležni dozvati pameti i preduzeti razumne korake kako bi se prestalo sa njihovom rapidnom devastacijom, desi se neki novi skandal“-kaže se u saopštenju Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu.

Oni podsećaju „da malo malo pa u Kragujevcu strada neki spomenik od neprocenjivog značaja za kulturu i istoriju grada“ .

-Na žalost reakcija uvek bude ista “podigne se dosta prašine”, uskomeša se javno mnenje, ozlojeđemi gradani negoduju na mrežama i na tome se završi. Nadležni čute i niko ne preuzima niti odgovornost, niti bilo kakav korak za rešavanje postojećih problema– kažu u SSP

Ističu i da je „u kratkom vremenskom periodu Kragujevac je ostao bez više objekata od istorijskog i kulturnog značaja“ .Kuća koja se nalazila u centru grada na atraktivnoj lokaciji, a koja je pripadala Dragoslavu Srejoviću znamenitom arheologu koji je otkrio nalazište Lepenski Vir, umesto da je sačuvana kao spomenik na život i rad tog znamenitog Kragujevčanina, srušena je i na njenom mestu podignuta je stambena zgrada-kažu u SSP.

Dalje navode „da je kuća iz 19. veka u kojoj je boravio čuveni pesnik Đura Jakšić, do temelja je srušena , a na njenom mestu izgrađen je objekat koji ni na koji način ne odražava izgled i duh objekta koji je nekada tu stajao, a ni njenog istorijski značajnog stanovnika“.

-Prilikom iskopavanja terena za podzemnu garažu, oštećen je objekat Gradskih tržnica, kulturno- istorijskog spomenika od izuzetnog značaja za grad. Zubu vremena prepuštena je zgrada Železničke stanice i čuveni vodotoranj, koji je jedan od prepoznatljivih gradskih simbola. Oba ova objekta pod posebnom su institucionalnom “zaštitom”, ali samo na papiru-ističe se u ovom saopšzenju.

Pored toga svedoci smo nemarnog odnosa prema skulpturama u spomen parku “21. oktobar” i u kompleksu Knežev arsenal.

-I na kraju, juče je u požaru stradala kuća doktora Ilije Kolovića, istorijski spomenik iz druge polovine devetnaestog veka, po stilu gradnje i starosti izuzetno vredan objekat koja se nalazi u centru grada, takođe na izuzetno atraktivnoj lokaciji- kažu u SSP.

ucentar.rs

foto: sspPITANJA ZA NADLEŽNE

Jučerašnji požar pored toga što predstavlja uništenje značajnog kulturno istorijskog spomenika, koji je, istini za volju bio u tužnom stanju i pre požara, otvara više pitanja.

1.Čijim nemarom i propuštanjem da radi svoj posao je objekat doveden u stanje u kakvom je bio pre požara?
2.Kako je moguće da se objekat u kome niko ne stanuje niti služi bilo kojoj svrsi zapali? Ako je ljudski faktor u pitanju, zašto objekat nije bio obezbeđen?
3.Da li nekome odgovara da objekat od kulturno istorijskog značaja izgori u požaru?
4.Kako je moguće da u ulici koja je prepoznatljiva po tome sto je u njoj izgrađen veliki broj stambenih zgrada u kratkom vremenskom periodu, u godini dana imamo čak dva požara objekata u javnoj svojini.

Poučeni prethodnim iskustvom, znamo da odgovore na postavljena pitanja nećemo dobiti od nadležnih, ali vreme koje je pred nama, svakako će dati neke odgovore. Mi iz Stranke slobode i pravde pozivamo nadležne da pronađu i sankcionišu odgovorne za ovaj nemili događaj, i da najozbiljnije shvate problem nebrige o kulturno istorijskim spomenicima u gradu.

Kragujevčani ovo neće zaboraviti ni oprostiti, mi ćemo uvek biti tu da ih podsetimo, kaže u svom saopštenju nicijativni odbor Stranke slobode i pravde, Kragujevac. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar