Nastavlja se rat u Vojnoj fabrici: pljušte optužbe i krivične prijave!

U želji da se čuju obe strane prenosimo optužbe iz saopštenja Samostalnog sindikata „Zastava oružja“ i odgovor Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora vojne fabrike

Ilić i pukovnik Marjanović

Samostalni sindikat „Zastava oružje“: „Tražimo smenu Marjanovića“!

U otvorenom pismu Vladi Republike Srbije, Ministarstvu odbrane i  menadžmentu fabrike „Zastava oružje“, Samostalni sindikat i predsednik Dragan Ilić optužili su Ivicu Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora ove fabrike za gušenje sindikalnih sloboda.

Saopštenje Samostalnog sindikata Zastava oružje

– Radnici se svakodnevno obraćaju Sindikatu i traže zaštitu zbog nepodnošljivog ponašanja predsednika Nadzornog odbora. Sindikat je pokušao u nekoliko navrata da sa pomoćnikom ministra Nenadom Miloradovićem koji mu je direktno pretpostavljeni razgovara o ogromnom fabričkom problemu, ali to nailazi na ignorisanje, pa radnici prete da će sami uzeti pravdu u svoje ruke zbog ugrožavanja njih i njihovih porodica- kađe se u saopštenju koje je potpisao predsednik Dragan Ilić.

U saopštenju se ističe da „veliki broj radnika zahteva odmazdu za necivilizovano ponašanje predsednika Nadzornog odbora“!

-Od marta 2017. odine, kada je  postavljen za predsednika Nadzornog odbora, Ivica Marjanović najveći deo vremena provodi u fabrici, stalno se mešajući u poslove rukovođenja fabrikom, što je u potpunoj suprotnosti sa aktima preduzeća, što za posledicu ima „razaranje fabričkog sistema“- kaže se u saopštenju i naglašava da  „dok se predsednik Nadzornog odbora bavio pitanjima kako da razbije radničko jedinstvo, fabrika je tonula pod teretom gubitaka koji su samo za vreme njegovog mandata dostigli iznos od oko 40 miliona evra, dok je rast ukupne zaduženosti dostigao preko 17 milijardi dinaradinara, što je za oko 2,5 milijarde više od vrednosti kapitala preduzeća“

-Radnicima Zastave oružja već drugu godinu ne uplaćuju doprinosi za radni staž, zbog čega ne mogu  u potpunosti da ostvare svoja prava po osnovu penzije, iako Nadzorni odbor u Izveštaju o poslovanju fabrike za 2019. godinu nije transparentno i jasno istakao taj podatak- tvrde sindikalci i  zahteva se „od Ministarstva odbrane zahteva „da pokrene pitanje razrešenja predsednika Nadzornog odbora koji krši ljudska prava, Ustav Republike Srbije i devastira fabriku koja ove godine obeležava 167 godina postojanja.“

ucentar.rsIvica Marjanović: Podnosim krivičnu prijavu zbog pretnji! Radnici im okreću leđa..

pukovnik Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora

-Ne bih odgovarao na pamflete koji pomalo dobijaju gebelsovsku notu i stalno se ponajvljaju i objavljuju u jednim te istim medijima. Jednostavno pogledaju se završni računi fabrike i jasno je koliko se laži iznosi od strane Samostalnog sindikata- kaže u odgovoru na optužbe sindikalaca pukovnik Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora „Zastava oružje“.

On kaže da pokušaj destabilizacije fabrike dolazi u trenutku „kada se pregovara o višemilionskom ugovoru sa stranim partnerima i da aktuelan trenutak nije ni malo slučajno odabran“.

-Gubitak uticaja koji je nekada imao predsednik Samostalnog sindikata u fabrici kada je „kosio i vodu nosio“ po mnogim pitanjima, a posebno u kadrovisanju i zapošljavanju radnika dovodi do neartikulisanih ispada, otvorenih pretnji i laži. Jednostavno, ne može da se pomiri sa činjenicom da je vreme socrealističkog perioda prošlo i da mu banalnost i pokušaji pobune radnika ne prolaze- kaže Marjanović, ističući „da je nekada „svemogući“ predsednik sindikata ostao bez preskupih putovanja, deviznih dnevnica, uticaja na zapošljavanje u fabrici“.

– Njegovi kadrovi dozvolili su da se u pogone fabrike unese alkohol i da radnici pod dejstvom alkohola rade pored peći koje razvijaju temperature i do 2 500 stepeni. Daj da se uozbiljimo malo. Kada ih smenite jer ne želite da se neko od radnika povredi kao što se dešavalo ili ne daj Bože pogine, onda Vas optužuju da kršite sindikalna prava. Besmislena je sama konstrukcija- ističe Marjanović i naglašava da je „zbog ovog saopštenja podneo novu krivičnu prijavu protiv Ilića“.

-On otvoreno preti odmazdom radnika. Podstiče ih na anarhiju samo da bi zaštitio svoje interese. Nije Ivica Marjanović kriv što su radnici prepoznali ovu sindikalnu kaubojštinu i okreću mu leđa svakodnevno jer ne žele da se podrede ostvarivanju njegovih ličnih interesa- kaže Marjanović.

ucentar.rs   

1 Comment

 1. mkg
  01/10/2020 - 4:57 pm

  Kada bi ova dva „stručnjaka“ sa još nekolicinom otišla iz ove fabrike, možda bi mi ostali mogli da počnemo da živimo.
  Jedan je visoki oficir VS, drugi radnik s decenijama radnog staža, uz onog trećeg što do juče uživaše u plodovima svog nerada uz ovog drugog, a o proizvodnji i temperaturama na kojima se radi u Kalionici znaju koliko i mali Perica Đak prvak (izvini Perice).
  Za početak gospodo uzmite malo tehničku literaturu, svi ste tehničke struke, i počnite da razlikujete kalionicu od topionice.
  Ako se ovoliko razumete u tehniku, koliko li se tek razumete u ekonomiju?

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.