Samo u Srbiji Drugi svetski rat i dalje traje! Ravnogorci i partizani odvojeno u Čačku!

Ravnogorci i potomci partizana odvojeno obeležili dan prvog oslobođenja Čačka u Drugom svetskom ratu. Jedni palili sveće- drugi položili vence

Na istom mestu ali podeljeni nepremostivim razlikama i sa dva i po sata razmaka 79-godišnjicu prvog oslobođenja Čačka u Drugom svetskom ratu obeležili pripadnici Ravnogorskog pokreta i predstavnici SUBNOR-a. Prvi su se u spomen parku okupili Ravnogorci koji su nakon održanog parastosa zapalili sveće za pokoj duša palih oslobodilaca Čačka.
„Ovaj spomen park napravljen je za sve stradale u Drugom svetskom ratu. Dobro znamo ko je otpočeo prve borbe i održao ih do 1944. godine. Tu je na prvom mestu Ravnogorski pokret na čelu sa prvim i pravim antifašistom na Balkanu Dražom Mihailovićem. O tome svedoče najveće sile sveta, Amerika na prvom mestu koja ga je i odlikovala najvišim ordenom koji stranac može dobiti od ove države“, rekao je posle parastosa predsednik Ravnogorskog pokreta u Čačku Aco Đenadić. On je dodao da smo danas svedoci činjenice da država još uvek nema razumevanja za tu istinu. „Spomen park se svojata od strane pripadnika NOR. Svedoci smo da svake godine krst koji postavljamo kao simbol pravoslavlja bude uklonjen“. Nenadić je uputio apel lokalnoj samoupravi da reaguje i obezbedi da „krst kao versko obeležje na ovom mestu opstane“. „Ova dva protokola koji se dešavaju zaista ne priliče spomenu na žrtve koje su pale za oslobođenje Čačka. Činjenica je da je najveći teret u tom trenutku nosio Ravnogorski pokret jer je bio masovniji. Prošlo je vreme ideoloških manipulacija i demagogije, treba da se bavimo istinom“ rekao je prvi čovek čačanskih Ravnogoraca.
Dva i po sata kasnije na istom mestu okupili su se predstavnici SUBNOR-a, SPS-a i Udruženja za negovanje tradicija NOR-a. Oni su, u skladu sa svojim uverenjima, izbegli parastos i jednostavno položili vence. Bole Lukić, predsednik čačanskog SUBNOR-a, podsetio je na takozvanu Užičku republiku  u čijem se sastavu nalazio Čačak kao i da je ona prestala da postoji usled snažne ofanzive neprijatelja te da su se partizani usled toga preselili na druge lokacije.
Konačno oslobođenje Čačka dogodilo se 3. decembra 1944. godine.
ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.