RGZ: „Notari izdaju nezakonit list nepokretnosti“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Građani često pitaju zašto postoje dve forme lista nepokretnosti? Jedna forma je forma koju izdaje Republički geodetski zavod, a druga koju izdaju javni beležnici. Da li se radi o istom dokumentu?“- pitanje je na koje u najnovijom saopštenju državni katastar daje i odgovor.

Borko Drašković

RGZ je, kaže se u saopštenji- zahvaljujući reformi i digitalizaciji institucije, omogućio da podaci u centralnoj bazi katastra odakle se generiše list nepokretnosti bude ažurna i dostupna svima, potpuno besplatno. Nedavno je RGZ za javne beležnike obezbedio direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti. U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate.

„Međutim, list nepokretnosti koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu. Na prvoj strani tog dokumenta nalaze se obeležja i simboli Ministarstva pravde a ne Republičkog geodetskog zavoda u čijoj je nadležnosti, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda. Ovakav dokument javnih beležnika je u potpunoj suprotnosti za zakonom i predstavlja direktnu krađu proizvoda RGZ-a! U Srbiji jedina nadležna institucija za formiranje lista nepokretnosti je RGZ i nijedna druga institucija ne može da izdaje drugačiji dokument pod tim nazivom-kaže se u saopštenju katastru. Inače, javni beležnici ovim svesno i namernu zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju poverenje građana i privrede u državne organe, tvrde u ovoj važnoj državnoj instituciji.

Vila notara na Dedinju

l“Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ. Podsećamo da su upravo Javni beležnici usporavali donošenje reformskog Zakona o postupku upisa u katastar, maltretirali građane odbijajući da im izdaju list nepokretnosti RGZ koji im je bio dostupan na samo jedan klik. Time su izazvali potpunu konfuziju i nezadovoljstvo građana, stvorili nepotrebne gužve na šalterima i nepotrebno opteretili službenike katastra-tvrde u RGZ.

Oni naglašacahu da će „svoju nadležnost i reformski projekat RGZ će zaštititi kroz institucije sistema kako bi obezbedio pouzdan i efikasan servis svim građanima i ostao jaka podrška ekonomskom razvoju Srbije“.

ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar