RGZ: „Notari izdaju nezakonit list nepokretnosti“

„Građani često pitaju zašto postoje dve forme lista nepokretnosti? Jedna forma je forma koju izdaje Republički geodetski zavod, a druga koju izdaju javni beležnici. Da li se radi o istom dokumentu?“- pitanje je na koje u najnovijom saopštenju državni katastar daje i odgovor.

Borko Drašković

RGZ je, kaže se u saopštenji- zahvaljujući reformi i digitalizaciji institucije, omogućio da podaci u centralnoj bazi katastra odakle se generiše list nepokretnosti bude ažurna i dostupna svima, potpuno besplatno. Nedavno je RGZ za javne beležnike obezbedio direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti. U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate.

„Međutim, list nepokretnosti koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu. Na prvoj strani tog dokumenta nalaze se obeležja i simboli Ministarstva pravde a ne Republičkog geodetskog zavoda u čijoj je nadležnosti, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda. Ovakav dokument javnih beležnika je u potpunoj suprotnosti za zakonom i predstavlja direktnu krađu proizvoda RGZ-a! U Srbiji jedina nadležna institucija za formiranje lista nepokretnosti je RGZ i nijedna druga institucija ne može da izdaje drugačiji dokument pod tim nazivom-kaže se u saopštenju katastru. Inače, javni beležnici ovim svesno i namernu zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju poverenje građana i privrede u državne organe, tvrde u ovoj važnoj državnoj instituciji.

Vila notara na Dedinju

l“Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ. Podsećamo da su upravo Javni beležnici usporavali donošenje reformskog Zakona o postupku upisa u katastar, maltretirali građane odbijajući da im izdaju list nepokretnosti RGZ koji im je bio dostupan na samo jedan klik. Time su izazvali potpunu konfuziju i nezadovoljstvo građana, stvorili nepotrebne gužve na šalterima i nepotrebno opteretili službenike katastra-tvrde u RGZ.

Oni naglašacahu da će „svoju nadležnost i reformski projekat RGZ će zaštititi kroz institucije sistema kako bi obezbedio pouzdan i efikasan servis svim građanima i ostao jaka podrška ekonomskom razvoju Srbije“.

ucentar.rs 

1 Comment

  1. Nekad bio Platon
    02/10/2020 - 8:38 pm

    Drago mi je da neko konačno makar i na ovakvim mestima, ozbiljno rasvetljava notarsku prevarantsku priču te se nadam da ako ih zakon i slične stvari, a ono bar Bog Sveti gleda pomno i da će ih kazniti za sve. Samo nastavite u tom ritmu, udrite po njima jer i ovo je jedna vrsta i te kako ozbiljne borbe protiv dahija. Svako dobro vam želim poštovani sajte.

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.