Evo kako nas notari varaju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

RGZ je, zahvaljujući reformi i digitalizaciji institucije, omogućio da podaci u centralnoj bazi katastra odakle se generiše list nepokretnosti bude ažurna i dostupna svima- i to potpuno besplatno! Notari tvrde u katastru svesno i namerno zbunjuju građane Srbije

Nedavno je RGZ za javne beležnike obezbedio direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti.

-U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate.
Međutim, list nepokretnosti koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu. Na prvoj strani tog dokumenta nalaze se obeležja i simboli Ministarstva pravde a ne Republičkog geodetskog zavoda u čijoj je nadležnosti, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda. Ovakav dokument javnih beležnika je u potpunoj suprotnosti za zakonom i predstavlja direktnu krađu proizvoda RGZ-a!-kažu u državnom katastru.

U Srbiji jedina nadležna institucija za formiranje lista nepokretnosti je RGZ i nijedna druga institucija ne može da izdaje drugačiji dokument pod tim nazivom, ističu u katastru

-Javni beležnici ovim svesno i namerno zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju poverenje građana i privrede u državne organe.
Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ. Podsećamo da su upravo Javni beležnici usporavali donošenje reformskog Zakona o postupku upisa u katastar, maltretirali građane odbijajući da im izdaju list nepokretnosti RGZ koji im je bio dostupan na samo jedan klik. Time su izazvali potpunu konfuziju i nezadovoljstvo građana, stvorili nepotrebne gužve na šalterima i nepotrebno opteretili službenike katastra- ističu u RGZ.
ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar