Gradi se novo mega naselje u Kragujevcu!

Formiranje kompleksa/parcela tržišnog karaktera u naselju Bagremar površine 58.657,00m², povećanje građevinskog fonda sa postojećih 49.834m² na planiranih 211.973,00m² (stanovanje sa pratećim poslovanjem i administrativnim funkcijama 206.123,00m² i obrazovanje 5.850m²) i povećanje broja stambenih jedinica sa postojećih 756 na 2236 (prosečne veličine 65m²) – podaci su ambicioznog projekta na čijem je čelu novi gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.  

-Ovih dana gradonačelnik Dašić ima sastanke sa svim vlasnicima privatnih građevinskih firmi sa kojima se konsultuje oko projekta koji je sigurno najprestižniji i najglamurozniji u novijoj istoriji Kragujevca. Dašić želi da svi ravnopravno dobiju posao kako bi se što više ljudi zaposlilo u budućem periodu- kažu naši sagovornici iz Skupštine grada.

Novo naselje u Kragujevcu

Novo naselje biće formirano oko ulice Spasenije Cane Babović. Koncept formiranja novog naselja definisan je  po principima „ozarenog grada“. Tipski objekti, grupisani u manjim i većim grupacijama, formiraju više prostornih celina u skladu sa postojećim ali iplaniranim specifičnim funkcionalnim elementima. Realizacija potpuno novog naselja stambenog karaktera sa pratećim namenama dominantno pozicioniranu prizemnim etažama objekata.

ovde niče novo naselje, foto iz projekta

-Planirano je značajno proširenje saobraćajnih površina, kako bi se ispratilo i povećanje broja stanovnika. U okviru saobraćajnih profila i opštih i servisnih saobraćajnica, planirano je obostrano upravno parkiranje i formiranje zelenih zona – visokog zelenila. Za potrebe realizacije novog naselja neophodna je revitalizacija i modernizacija infrastrukturnih vodova i izgradnja nedostajućih trasa i elemenata- kaže se u analizi projekta i naglašava da ulica Spasenije Cane Babović nije još uvek realizovana u celosti.

-Ovim rešenjem se omogućava očuvanje pravca i što je bitnije celovitost. Kompleksa Hipodrom, kao prostornog elementa od posebnog značaja-kažu stručnjaci za urbanizam.

ucentar.rsGrađanima kvadrat za kvadrat!

Kako saznajemo građanima u stambenom bloku u Ilindenskoj ulici biće ponuđen kvadrat za kvadrat u novoizgrađenim zgradama. Novo naselje od ove ulice proteže se do Hipodroma, a u analizi Direkcije za urbanizam kaže se da  popularno izletište Kragujevčana neće promeniti svoju namenu na radost ljubitelja konjičkog sporta. I sam gradonačelnik Dašić insistirao je na činjenici da Hipodrom ne sme da bude građevinsko zemljište 

3 Comments

 1. Анонимни
  09/10/2020 - 11:25 am

  БРАВО ЗА НОВОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И ОДЛИЧНЕ ИДЕЈЕ У КОЈЕ ВЕРУЈЕМ

  Reply
 2. ANONIMNI 2
  10/10/2020 - 11:58 am

  sve pohvale za novog gradonacelnika ako napravi novo mega naselje

  Reply
  • 11/10/2020 - 1:10 pm

   Da li gradonacelnik zna sta je regionalizacija i decentralizacija, radi se stihijski, bez ravnomernog razvoja svih delova grada vec 30 godina i vise. U Kragujevcu postoji i naselje PIVARA koje je skrajnuto , zapusteno, uguseno zagadjenim vazduhom od Energetike koju pod hitno treba izmestiti, a ne graditi neka nova naselja a stara su ostala STARA.

   Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.