NEKO NAS POSMATRA… Kamere svuda po Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sistem video nadzora trenutno je u fazi testiranja. U rad je pušteno šest kamera. Nakon toga sledi takozvana kalibracija sistema koji bi u punom kapacitetu trebalo da profunkcioniše krajem godine, saopšteno je iz Skupštine grada Kragujevca.

Reč je o projektu koji se finansira sredstvima od naplaćenih saobraćajnih kazni. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja grad je u obavezi da 30 posto tih sredstava opredeli za podizanje bezbednosti saobraćaja.

Rezultat toga je projekat video nadzora u vrednosti 26,9 miliona. On podrazumeva 37 kamera, od kojih su 26 već postavljene na autobuskim i taksi stajalištima, pojasnio je Vladimir Dobi član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Njihov primarni zadatak je da nadgledaju bezbednost saobraćaja na tim mestima zato što tu ima dosta uključenja i isključenja iz saobraćaja, a s druge strane da kontrolišu i nelegalan linijski taksi prevoz putnika. Sistem je automatizovan i ima mogućnost da automatski očitava tablice i na osnovu tog podatka kreira prekršajne prijave.

Preostalih 11 kamera koje su takođe postavljene u gradu služiće za nadgledanje opšte bezbednosti saobraćaja, u smislu gužve u saobraćaju ili saobraćajnih nesreća i prekršaja.

-Celokupan sistem video nadzora razvija se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. S obzirom na to da mi kao gradska uprava nemamo pravo da se bavimo takvim poslovima, nakon puštanja u rad, sistem predajemo na upravljanje MUP – u koji će nam dostavljati informacije vezane za komunalne delatnosti u nadležnosti grada- istakao je Dobi.

Realizacija tog projekta, takođe u saradnji sa MUP – om, biće nastavljena i naredne godine. Reč je o postavljanju pet kamera koje će biti namenjene kontroli brzine. Vrednost projekta je između 45 i 50 miliona dinara. U toku je izrada idejnog rešenja i definisanje lokacija u gradu. Grad planira da sa tim projektom aplicira kod ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj kako bi obezbedio bar polovinu potrebnih sredstava, saopštila je informativna služba.

ucenrar.rs goto:sg kragujevca 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar