Dani koji su određivali srpsku istoriju- 8. oktobar!

Prvi balkanski rat i kasnija istorija srpskog naroda u velikoj meri vezani su za današnji dan, 8. oktobar…

Naime, srpska i junačka Crna Gora, posle ozbiljnih trzavica svojih saveznica sa okupatorom Srbije, Grčke i  Bugarske; Turskom,

crnogorska vojska 

objavila je rat Osmanlijsko carstvu. Ovaj dan, 1912. godine pokrenuo je događaje koji su rezultirali oslobađanjem srpskog naroda iz vekovnog ropstva ali i kasnije ratove koji su, uz velike žrtve, oslobodili srpski živalj na značajno široj teritoriji.

Istog dana Hrvatski sabor doneo je odluku o raskidu državnopravnih saveza sa ostalim republikama SFRJ. Na taj način praktično je počela da postoji u potpunosti nezavisna Republika Hrvatska. Kasniji razvoj događaja i razmere tragedije koja je bila posledica, i danas su deo rasprave najšire javnosti oba naroda. Istog dana, ne jedan od graničnih prelaza između Jugoslavije i Mađarske, hrvatske vlasti su postavile tablu sa natpisom „Republika Hrvatska“. Dotadašnju zajedničku državu Jugoslaviju, rat koji je usledio, odneo je u nepovratnu prošlost.
Savet NATO istog datuma 1998. donosi „Operativni plan za vazdušne udare na Kosovu“. Slobodanu Miloševiću dat je rok od 24 časa da ispuni zahteve Rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zahtev je odbijen.
Sledeće godine, 1999. istog dana u nekadašnjem sportskom centru „Boro i Ramiz“ u Prištini, nemački general Klaus Rajnhard, svečano je preuzeo funkciju prvog čoveka KFOR-a.
Od narednog dana više ništa nije bilo isto…


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.