Danas su Miholjske zadušnice!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
SPC i njeni vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice. Običaj je da se posete grobovi ili da se paljenjem sveća u crkvi, molitveno pomenu najmiliji koji su se upokojili. Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu jer je taj dan uvek posvećen mrtvima a u znak sećanja na vaskrslog Hrista koji je subotu proveo u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, u kalendaru SPC-a postoje još i Duhovske ili letnje, prolećne – u sedmici pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske. U crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova:

„Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!“

dig

U crkvu na liturgiju u subotu potrebno je poneti:

  • kuvano žito
  • crno vino
  • sveću za žito
  • svećica za svakog upokojenog ili jedna veća za sve
  • spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja.

Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika.

Ukoliko je nekome iz nekog razloga  nemoguće da poseti grobove svojih najmilijih, može da poseti najbližu crkvu gde se ovog dana služi zaupokojena liturgija.
ucentar.rs


Molitva za upokojene:

„Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju. I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova. Amin.“

ucentar.rs foto: ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar