Koja „kamen saplitanja“ između kumova?

Kao jedan od razloga „zahlađenja“ odnosa između kumova aktuelnog gradonačelnika Nikole Dašića i bivšeg Radomira Nikolića- mogao bi da bude i ovdašnji kontraverzni biznismen Goran Kojović- Koja!?

Naime, Kojović je preko svojih preduzeća vedrio i oblačio u doba Nikolića u građevinskim poslovima u Kragujevcu koje je finansirala država.

Uvek u senci: Kojović i Tomislav Nikolić

Poslovi sa iskopom zemlje i snabdevanje betonom njegovim firmama povereni su proteklih godina na izgradnji Centra izvrsnosti, Palati pravde- a trenutno preduzeća pod njegovom kontrolom grade i Data centar, novi zatvor u Petrovcu i stanove za pripadnike službi bezbednosti u naselju Aerodrom.

– Ogromne pare su u igri. A samo na jednom primeru vidi se da je Kojović stavljen u povlašćen položaj u odnosu na konkurente. Njegovom preduzeću Grad je omogućio da  na nepropisan način odlaže zemlju kod Data centra. Tako Grad Kragujevac, direktno gubi na milione dinara. Ostavljen je i prostor Kojoviću, ali i dati povoljniji uslovi jer drugi ponuđači su morali da računaju na troškove odvoza i deponovanja zemlje. To mu je dozvoljeno na nivou grada u vreme dok je Radomir Nikolić bio gradonačelnik i to je samo jedan od primera- kažu naši sagovornici.

Ekipa…

Novi gradonačelnik Dašić, naime, ne vidi u svom „timu“ Kojovića, kao jednog od glavnog igrača-niti želi da donosi slične odluke kao na primer o neodvoženju zemlje u budućim poslovima. Štaviše, nekoliko puta je uz pokušaj lobiranja Radomira Erića- Ere, gradskog ministra za privredu i bliskog Kojovićevog prijatelja pokušano organizovanje svojevrsnih poslovnih sastanaka Kojovića i Dašića- što je gradonačelnik izbegao i ne trudeći se da mnogo objašnjava razloge svoje odluke. Štaviše, sve je izgledalo poluneprijatno i donekle ponižavajuće po „lobiste“, kažu naši sagovornici

„Lobiranje“ za zauzimanje pozicije kod novog gradonačelnika, kako saznajemo- Kojoviću nije uspelo ni preko daleko moćnijeg igrača- uticajnog vlasnika kompanije „Bekament“ iz Aranđelovca.

U kojoj meri je Kojović značajan porodici Nikolić od 2012. godine, kada je predsednik Srbije postao Tomislav Nikolić- govori i činjenica da je Koja bio čest gost na Andrićevom vencu, na svečanim otvaranjima stajao je tik uz predsednika Republike, a neretko njegove mašine viđane su kako izvode radove na porodičnom imanju u Bajčetini.

Povrh svega bio je i ugledni donator „Fondacije Dragice Nikolić“.

Ucentar.rsKo je Koja: Optužen za silovanje, vadio polni organ na novinare, uticajni biznismen..

Karijeru Kojovića obeležilo je niz skandala. Bio je optužen za silovanje maloletnica, ali pravosnažno oslobođen uglavnom zbog promene iskaza oštećenih. Dok je bio suvlasnik ovdašnje televizije K9 ondašnja štampa je prenela – da je Kojović prekinuo program i izvadio polni organ na zaposlene.

-Ovaj biznismen, poznatiji kao Koja, piše BLIC u tekstu „BURAZERSKI ANGAŽMAN“ od aprila 2017.godine, pre dolaska SNS na vlast bio je u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u podvođenju maloletnica. Prema dostupnim informacijama i ranijim navodima medija, Kojović je 2008. godine bio jedan od aktera seks-skandala sa maloletnicama, odnosno s učenicama jedne kragujevačke škole. Osumnjičen je dva puta za krivično delo – silovanje. Posle prijave jedne od maloletnica zbog iživljavanja, kako je objavljeno, biznismen Koja je pokušao navodno da povećom sumom novca sve zataška.

– Reč je o maloletnim učenicama koje je raznim obećanjima Goranu Kojoviću, ali i drugim imućnijim ljudima u Kragujevcu podvodila Ana M. – navodi su iz tadašnje istrage, a prenosi Blic.

Ponosni na donatora...

O drugom incindentu Blic u tekstu o povezanosti Kojovića u istom tekstu piše „da je  2001. godine imao izražen nastup, i to pred kamerama. Prema dostupnim informacijama, piše dalje Blic „on je kao suvlasnik kragujevačke televizije „Kanal 9″ prekinuo večernji program te medijske kuće. Prema rečima Svetislava Obradovića, takođe suvlasnika, Kojović je ispred gostiju i zaposlenih skinuo veš i pokazivao polni organ“.

-Donator Dragice Nikolić tada je naredio zaposlenima da prekinu program, a potom ih sve isterao iz prostorija televizije. Po prekidu programa nije ostao dužan ni gostima televizije, pa je i njih isterao napolje. Goran Kojović u vreme ove „životne epizode“ bio je vlasnik preduzeća „Jezero“, koje se nalazilo na spisku za plaćanje poreza na ekstraprofit- piše Blic.

 

 

 Ogromne pare u igri: tržište od milijardu i po!  

Poslovi kojima se bave preduzeća pod kontrolom Gorana Kojovića – iskop zemlje i proizvodnja i snabdevanje betonom u Kragujevcu na godišnjem nivou „teški“ su oko 1, 5 milijardu dinara!  Kako je najavljeno iz Republičke vlade samo u sledećoj godini direktne investicije u projekte u Kragujevcu iznosiće oko 34 milijardi dinara. A u planu je i novo mega naselje koje se gradi u naselju Bagremar, što je najveća investicija u građevinarstvu u Kragujevcu u poslednjih nekoliko decenija. 

7 Comments

 1. dragica
  11/10/2020 - 4:13 pm

  sve je lepo napisano i tacno miolion posto.
  Nikolic Radomir je vratio Kragujevac na mesto od pre 20 godina, ali je svojim saradnicima i sebi obezbedio novac za svoje porodice i njihove a sta je gradjanima ostalo ? nista, pitanje je da li ce neko odgovarati za ovo ? Dima krade i dan danas po studentskom domu na povrcu i vocu djake i tako se bogati. Era cuvani strucanjak svaki kafic koji je bio u njgovom vlasnistvu bio je izabcen iz partnerstva… sedi na 15 stolica i njega treba Dasic da smeni !

  Reply
 2. Biznis klub
  11/10/2020 - 10:03 pm

  Bila sam svedok dogadjaja na Tv K9.imam i kasetu sa snimkom prekinute emisije.koleginica iz rezije je bila u poodmakloj trudnoci,Koja je gurao i vukao,pretio,kako bi prekinula program.bio je pod dejstvom alkohola.
  Posle toga smo svi ostali bez posla,a TV bez programa. . .i posle svih ovih godina pitam se kako je moguce da taj covek nikada nije odgovarao!???

  Reply
 3. Zoki
  11/10/2020 - 10:55 pm

  Novi gradonačelnik pokušava da se delimično ogradi od nekih uticajnih ljudi u prethodnom periodu, kao što je Koja, što je pozitivno, ali će svaki njegov dobar potez, biti značajno umanjen dok god su mu najbliži saradnici Era, Vlada Ćemal, Zeka Lopov.

  Reply
  • maja
   12/10/2020 - 9:59 pm

   tacno tako… to su sve Nikolicevi uvlaciguzi i stetocine za nas grad i nasu decu.

   Reply
 4. Nikola
  12/10/2020 - 8:26 am

  Koliko smo mi žalosno društvo upravo govori ova spodoba o tome. Takav lik ima prostora u biznisu sa državom. Strašno!
  Mogu misliti kakve li su samo one mučenice koje plaća za usluge druženja u iznajmljenom stanu svog prijatelja. Jadno.

  Reply
 5. Miki Lazarević
  12/10/2020 - 8:46 am

  U Kragujevcu ima dosta Koja. Dašiću puna podrška. Biće izuzetno teško osloboditi se toga jer su koreni duboki.

  Reply
  • Анонимни
   12/10/2020 - 7:52 pm

   😊

   Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.