Reportaža
Pa ovaj čovek je genije: Zavirite u „Dragančetovo sokače“!
Zahvaljujuću planinaru Nikolu Gavriloviću iz Aranđelovca koji je fotografijama zabeležio autentičan kutak u selu Zagrađe podno Rudnika- retko ko će ostati ravnodušan
Za sada nepoznati autor u ovom originalnom performansu poigrao se sa pojavama iz svakodnevice. Nikola ih je nazvao „savremenim krajputašima“.
-Ne znam ko je autor tih „krajputaša“. Na jednom mestu je natpis „Dragančetovo sokoče“, pa otuda i pretpostavljam da je neki Draganče ili je neki Dragan. Bio sam prošle nedelje na kampovanju i planinarenju pa sam prošao kroz selo. Nlaze se duž puta- kaže Nikola.
A u „Dragančetovom sokačetu“u Zagrađu mestu u gornjomilanovačkoj opštini od svojih tri stotine stanovnika niklo je pravo remek delo. U porukama sa savremenih „krajputaša“ ima jednostavno-svega! Britke i duhovite one su ilustrovane maketama sportskih rekvizita za vežbanje, uspomena sa letovanja, zubarske ordinacije, putokaza do mora koje se nalazi udaljeno 504 kilometara od Zagrađa.. Primetan je i mali oglas u „kome se menja „fića“ za dva manja auta“, Karate klub „Modro oko“, sekend hend… Prodaju se i polovne maske „samo jednom korišćenje“.. Ali tu su i filozofske poruke. Tako je na pažljivo urađenom ramu od bagrema okačena jedna stara torba i na njoj ispisano „Važno je šta je iznutra“.
Naravno, tu je i „telefonska govornica“ sa nacrtanim znakom upozorenja za radioaktivnost- što valjda ukazuje da je u pitanju 5G mreža.
Beskrajno duhovit autor ovog autentičnog dela ništa nije ostavio slučaju. O tome svedoči i galerija fotografija. I jednostavno volja da posetite ovo mesto sakriveno ispod padina prelepog Rudnika.
ucentar.rs foto: Nikola Gavrilović
Ne propustite:
fokus
Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA
POSNA MUĆKALICAZa ovo jelo potrebno je:– 150 gr soje u komadićima– 1 list lovora– 2 čena belog luka– 1 kg crnog luka– 1 kg sitno seckane paprike– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza– 1/2 l soka od paradajza– 1 kašika ljute tucane paprike– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna– ulje– so i biberPRIPREMA:Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok tečnost ponovo ne ispari.U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom.PRIJATNO!
Ne propustite:
fokus
Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima
Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.
Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.
Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.
Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.
Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.
Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.
Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.
Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.
Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.
Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.
Foto :Rtk
Ne propustite:
fokus
Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju
Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!
Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije
foto: prinskrin FB
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
Aman preuzima deo Trnave Promet? Nezvanične informacije o velikoj poslovnoj akviziciji
-
Društvo3 седмице ago
SEZONA SLAVA U PUNOM JEKU , OVO JE CENOVNIK POSNOG I MRSNOG SLAVLJA!
-
Društvo2 седмице ago
IVAN JE VLASNIK NAJUSPEŠNIJE NOVINSKE AGENCIJE U UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE, ZA ŠEST GODINA PROŠAO TRNOVIT PUT OD MALE KUĆE ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO DO MEDIJA ČIJE VESTI SADA PRENOSE SVI
-
fokus6 дана ago
ISTORIJSKI PROMAŠAJ SRBA! Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
-
fokus3 седмице ago
Srećna slava, domaćini! Danas je ĐURĐIC, pomaže nevoljnicima, ne rade se teški poslovi
-
Društvo4 седмице ago
Na svakom fakultetu postoji bar jedan predmet koji je studentima najveći izazov
-
aktuelno2 седмице ago
Srećna slava, domaćini! SVETI Mrata- sneg do vrata!
-
fokus2 седмице ago
Srećna slava domaćini! Danas je Aranđelovdan, slavimo živog sveca!