Genijalno: Mirjana stvara jedinstvene ikone!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

-Završila sam master akademske studije na akademiji crkvene umetnosti Srpske pravosalvne crkve. Moja odluka da stvaram kolažne ikone, od fotografija svemira, došla je baš slučajno. U sobi sam imala običan crkveni kalendar. Poštovanje prema ikonama, njihova mističnost, a posebno duhovna poruka za svakodnevni život, me je podstakla da probam nešto lepo da prikažem. Ako ikonopisac koristi već data likovna rešenja, on kvari i falsifikuje stvarnost. Ove ikone koje ja radim su se prvi put pojavile u istoriji hršćanske ikonografije. To je dizajniranje mozaika u kolažnoj tehnici, kaže Mirjana Nikolić, jedinstveni umetnik na našim prostorima.

Ona je shvatila da je „duhovnost sastavni deo prirode, i da je sve što postoji jako vidljivo i jedina u svetu došla na ideju da poveže materijalnu suštinu postojanja, sa duhovnim svetom“. Ona pravi freske i ikone od fragmenata slika svemira . Likovi koji žive  u njenim delima su satkani od planeta i zvezda, u skladnu sliku koja na čudesan način blista.

Postoje mnoge crkvene zajednice na svim kontinetima koje imaju svoje ikone. Armenska, antiholohijska, kretska, ruska , ukrajinska, srpska, koptska, rumunska, vizantijska, bugarska, makedonska, crnogorska…Poljska, beloruska, kineska… Mirjana je radila ikone za gotovo sve. Zapažena je njena „Japanska bogorodica“.

-Kolaž je slikarska tehnika koja podrazumeva lepljenje raznih materijala na podlogu. Blagim bojama univerzuma, koje se preivaju u fotografijama svemira, pokušala sam da dočaram sveto i lepo, blisko i nedokučivo. Univerzum simboliše svetlost, a baš ta svetlost je glavni i smisaoni sadržaj ikone. Ja pravim ikone tako što ih prvo osmislim, pa onda skiciram . Vidim koje su m boje potrebne, i onda od slika svemira biram te tonove. Kada se sve uklopi, sveti likovi su satkani od planeta, zvezda i dugih nebeskih tela prožeti svetlošću koja je je suština postojanja. Tako nas svete  ličnosti gledaju iz drugih dimenzija i večnosti,  kaže Mirjana Nikolić.

Čudesne ikone koje pravi od slika svemira ova Pančevka, objevljene su i u izdanju  Moskovske patrijaršije. Do sada je izlagala na 11 kolektivnih i na 21 samostalnoj izložbi. U hotelu Njujorker u Nju Jorku, SAD, je bio izložen njen triptih posvećen Nikoli Tesli, urađen tehnikom koju je ona stvorila i osmislila. Lik genijalnog naučnika srpskog porekla, koji je napravljen od slika svemira, i osvetljen svetlom zvezda u koje je Tesla do kraja života gledao uživajući u njihovoj lepoti, izazvao je veliku pažnju.

ucentar.rs

 

 

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar