Ovi bre odlepili: SNIMAJU HOROR FILM U „STAROM ZDANJU“?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Javnost u Aranđelovcu zatečena je prethodnih dana postavljanjem skela ispred istorijskog kompleksa „Starog zdanja“- a tamošnji portal stvarnost.rs tvrdi da je biser arhitekture iznajmljen za potrebe snimanja horor filma

Što li ćuti? Bojan Radović, predsednik opštine

Zvaničnih saopštenja nema. U opštini se niko nije oglasio o eventualnim detaljima ugovora, za koliko je novca iznajmljeno „Staro zdanje“ koje je- inače, u katastrofalnom stanju, niti je pak struka dala svoje mišljenje.

-Ekskluzivno sazanjemo da produkcijska kuća iz Beograda u „Starom zdanju“ snima sekvence za novi film. Detalje nisu želeli da otkrivaju- javila je prorežimska RTV „Šumadija“.

Sa druge strane, pomenuti portal prenosi saopštenje za javnost Krunskog saveta dinastije Obrenović, koji je potpisao generalni sekretar Goran Šipraga- u kome se žestoko osuđuje lokalna vlast u Aranđelovcu.

-Sve kraljevske porodice i državne institucije u zemljama širom sveta koje imaju objekte poput „Starog zdanja“ ponose se svojom istorijsko-graditeljskom zaostavštinom. U Aranđelovcu su lokalne vlasti dozvolile da u najznačajnijem graditeljsko- arhitektonskom objektu dinastije Obrenović bude sniman film i to horor žanra, koji na žalost i jedino „odgovara“ ukupnom izgledu i stanju „Starog zdanja“, zašta je odgovorna upravo opština Aranđelovac. Krunski savet Dinastije Obrenović u Beogradu najoštrije osuđuje ovakvo bezočno omalovažavanje značajnog nasleđa dinastije Obrenović i istorijskog nasleđa Srbije- kaže se u saopštenju Krunskog saveta koje prenosi portal stvarnost.rs.

Inače, ovaj objekat je posle niza bezuspešnih privatizacija ponovo vraćen u vlasništvo opštine Aranđelovac.

Staro zdanje je dvor koji je pripadao dinastiji Obrenović, nalazi se u Aranđelovcu. Gradnju je započeo knez Miloš Obrenović 1859.godine tokom svoje druge vladavine, po projektu minhenskog učenika, arhitekte Koste Šreplovića, a gradnju dvora je završio njegov sin knez Mihailo Obrenović. Dvor Staro zdanje je svojevrstan spomenik kulture, tokom 19. veka uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu predstvaljao je jednu od najlepših i najvećih zgrada u Srbiji. Sa devet hiljada kvadrata, prvobitno je bila zamišljena kao Skupština Kneževine Srbije, međutim, premeštanjem tadašnje prestonice izKragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor – letnjikovac dinastije Obrenović. Najimpresivniji deo dvora je balska sala, poznata kao Kneževa sala. U sali se nalazi centralni luster, sastavljen od mnogo delića kristala i četiri manja lustera, koja ga okružuju. U Dvoru Staro zdanje se nalaze vredne umetničke zbirke slika, kao i stilski nameštaj. U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi. Ostalo je zabeleženo da je baš u ovoj sali mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu. To bi ukratko bila istorija zdanja gde su snimane sekvence filma. Horor ili nekog drugog žanra, ostaje da se vidi..

ucentar.rs 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar