Danas je Pokrov Presvete Bogorodice.

SPC i njeni vernici danas proslavljaju Pokrov Presvete Bogorodice.
Na ovaj dan 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe, javila se okupljenim narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu. U četvrtom času svenoćnog  bdenija, vernici su ugledali Presvetu majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne, dajući znak da pod svoje okrilje uzima sve koji veruju u Nju i Njenog sina.
Tako je uveden praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji prodlavlja Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Boga za milost prema grešnima.
Praznik zastuonice ljudi pred Tvorcem poštuju svi, a žene prema običajnom kalendaru danas ne bi trebalo da rade nikakve fizičke poslove. Mlade žene posebno se mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, posebno porodilja i majki i na ovaj praznik pale sveće posvećene budućem porodu. Pokrov presvete Bogorodice kao krsnu slavu proslavlja Pećka patrijaršija. Ovog dana održavaju se i vašari u Arilju, Sokobanji, Jagodini, Leskovcu, Krupnju i Raškoj.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.