RGZ: Eksplozija prodaje stanova i poslovnog prostora u Kragujevcu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U odnosu na 2019. godinu, za isti tromesečni period broj prodatih stanova u centralnom gradu Šumadije porastao je za četvrtinu. Da se nešto dešava sa tržištem nekretnina pokazuje i činjenica da je promet poslovnog prostora u Kragujevcu u odnosu na prošlu godinu čak- dupliran! 

To se kaže u izveštaju RGZ sa tržišta nepokretnosti za treći kvartal 2020. godinu.

 Prodaja poslovnog prostora duplirana!

-Uprkos tome što stanovi učestvuju u ukupnom prometu sa najvećim udelom, ovaj udeo je u III kvartalu 2020. iznosio 28% i smanjen je za 4% u odnosu na isti kvartal 2019. godine. Gledano po gradovima, u Kragujevcu je zabeleženo značajnije povećanje broja prometovanih stanova – 25%!- kaže se u izveštaju državnog katastra.
Na tržištu poslovnih objekata u odnosu na III kvartal 2019. godine zabeleženo smanjenje prometa u Beogradu, a blago povećanje u Novom Sadu i Nišu, dok je u Kragujevcu doživelo pravu „eksploziju“!

-Kada je u pitanju promet poslovnog prostora u odnosu na III kvartal 2019. godine, najveći pad je zabeležen u Nišu i to 48%, Beogradu oko 14% i Novom Sadu 11%, dok je broj prometa poslovnih prostora u Kragujevcu u porastu i dupliran je!- kažu u RGZ.

Stanje na tržištu nepokretnosti u III kvartalu 2020. godine na nivou Srbije, kaže se u izveštaju RGZ „ukazuje da je tržište dinamično i da je zabeležen oporavak u odnosu na oscilacije iz II kvartala 2020. godine, ali i da postoji izražena regionalna neravnomernost“.

-Tako je na teritoriji Beograda zabeležen pad u prometu poslovnih prostora, dok su na ostalim podtržištima relativno ujednačeni prometi, promet gotovo svih vrsta nepokretnosti u Novom Sadu je u porastu, u Nišu je zabeležen pad prometa poljoprivrednog zemljišta i poslovnih prostora, dok je u porastu promet garažnih prostora, a u Kragujevcu je zabeležen skok u prometu stanova, poslovnih prostora i garažnih prostora- ističe se  izveštaju katastra.

Najskuplji kvadrat stana: Beograd na vodi -devet hiljada evra!

cene stanova u Srbiji!

Inače, najskuplji kvadrat u Srbiji i u III kvartalu 2020. godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.019 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je i najviše novca izdvojeno u iznosu od 883.888 evra. Prvih 7 najskupljih stanova, po jediničnoj ceni, prodato je u Beogradu na vodi.
Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.301 evra za stan na Vračaru, a najviše novca u iznosu od 1.461.000 evra izdvojeno je za stan na Starom gradu.
Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na Kopaoniku, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena na Vračaru. Ista prometovana garažna mesta na Kopaoniku imaju najviše postignute cene u obe kategorije. Kod zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju na prvom mestu su Šimanovci u opštini Pećinci i Novi Sad. Kod prometa kuća najviša ugovorna cena ostvarena je na teritoriji opštine Savski venac, dok je najviša cena kvadratnog metra
poljoprivrednog zeljišta postignuta u Novom Sadu, a najviša ugovorna cena u Kuli.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar