Šta se sve moglo sa 186 hiljada evra „penala“ koje Kragujevac plaća EBRD!?

Gotovo kompletna infrastruktura naselja „Šumski raj“ koje se nalazi na pet kilometara od Kragujevca- asfaltiranje  svih ulica i izgradnja dečijeg igrališta mogla je da se uradi sa 186 hiljada evra koje grad plaća na ime „penala“ EBRD

 

stručnjak: gradski ministar Maksimović

Nakon zvanične potvrde da će Grad Kragujevac morati da plati 186 hiljada evra Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD)- na osnovu toga što nije realizovan deo sredstva kredita u iznosu od 10 miliona evra- otvaraju se mnoga pitanja. Svakako najbitnije jeste procena resornog ministarstva za održivi razvoj na čijem čelu se tada nalazio Vladimir Maksimović- (sada član Gradskog veća za komunalnu delatnost), da li su pare od kredita mogle da budu potrošene u određenom roku s obzirom na uslovljenost projektima.  Pored toga, čudna je klauzula ugovora i plaćanje kamate. Grad Kragujevac se obavezao da ukoliko ne potroši sredstva na osnovu nepovučenih sredstava plaća kamatu EBRD. Tako je i nastao dug od 186 hilajda evra, a  postoji opasnost, ukoliko se ugovor ne promeni -da građani plaćaju astronomska sredstva na ime „penala“ koji će pristići u budućnosti .

Ali neka se time  bave nadležni organi.

Mi ćemo se baviti šta je moglo da se uradi sa parama koje odlaze na osnovu „penala“, to jest koje su, srpski rečeno-bačene!

Nedavno smo pislai o naselju „Šumski raj“ koje se nalazi na svega pet kilometara od  centra Kragujevca i u kome živi stotinak dece. Meštani u oko 150 kuća decenijama su prepušteni sami sebi. Vodovod su sami doveli, platili izgradnju kanalizacije, uvodili telefone, uličnu rasvetu- a u poslednjih 30 godina Grad Kragujevac je svega u nekoliko navrata posipao puteve. Naselje je formirano oko nekadašnje čuvene kafane „Šumski raj“, čiji je vlasnik, pisale su tada „Večernje novosti“ platio najveći porez kao ugostitelj u ondašnjoj SFRJ.

Deca se igraju po putu koji je neka vrsta obilaznice ka Opornici izgrađenom pre više od dve decenije. Pitanje je dana, kaže Marko Mladenović, otac dvoje dece kada će doći do tragedije. Naselje je doživelo pravi bebi bum poslednjih godina i ima preko 70-oro dece u samo četiri ulice.

Miloš Ćira Jevremović

-Naselje bi bilo idealno za život kada bi se uložilo samo malo napora u njega. Pa ovde preko 60 odsto stanovništa je starosne dobi do 40 godina. Kad bi tako bilo u celoj Srbiji gde bi nam bio kraj. Mladi ostaju, stvaraju koliko mogu. I za njih vlada opšti nemar vlasti. To je strašno- kaže Miloš Ćira Jevremović otac dve devojčice kaže da je naselje uništeno kada je praktično podeljeno bankinom prilikom izgradnje dve trake na magistralnom putu ka Topoli. Nisu ostavljeni prolazi za skretanje, tako da je vozilima opterećen put ka Opornici- baš na onom gde se deca igraju. Sa druge strane, magistrala koja preseca naselje nedovoljno je obezbeđena. I pored novoizgrađenog pešačkog prelaza-vozila jure kao auto-putem. Nema trotoara.

Sa druge strane, sa ovim novcem od 186 hiljada evra, zbog pogrešne procene gradskih stručnjaka- moglo je da se isplati 7 153 dečijih dodataka, 2 583 sociijalnih pomoći ili 788 prosečnih  penzija, Da se izgradi desetak igrališta ili asfaltira hiljadu metara kvadratnih puteva u naseljima u Kragujevcu. 

ucentar.rs 

3 Comments

 1. Maxa
  18/10/2020 - 10:07 am

  Pa ko je ovde kriv, normalno ovaj stručnjak Maksimović. Ajde sad gradonačelnič razmislite o skoroj izjavi za deponiju tog amatera, a drzava Vam u decembru 2019 rekla da finansira novu Regionalnu… Informišite se jer ovi će Vas upropastiti!!!

  Reply
 2. 18/10/2020 - 6:27 pm

  Nije bitno sta se radi bitna je prica.Pricajte USTA da niste pusta.Zbog autobuske stanice,OTC neizgradjene zgrade neko Mora u proces za zatvor ili APS.Toliko uzetih kredita?

  Reply
 3. Makarije
  19/10/2020 - 7:51 am

  Ma bre, ostavite prazne priče….dečko je pravi stručnjak…ako je maznuo lovu, a nema dokaza, to je pravi….takav nam treba…

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.