Danas je TOMINDAN!

U ponedeljak, 19. oktobra SPC i njeni vernici proslavljaju Svetog Tomu. Mnoge srpske porodice obeležavaju ovaj dan kao krsnu slavu a po broju svečara „Tominci“  su na dvanaestom mestu na spisku srpskih slava. Svetog Tomu slave i brojni esnafi; drvodelje, bačvari, kolari, užari, stolari, dunđeri, kaldrmdžije i zidari. Jednog od dvanaest Apostola poznajemo i kao „nevernog Tomu“ jer u početku nije verovao u Hristovo vaskrsenje.

Zbog toga se Gospod Isus Hristos ponovo javio apostolima a Tomi posebno rekao da pruži ruku i da Mu dodirne rebro koje je bilo probijemo kopljem. Sveti Toma je po predanju zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice pa je zahtevao da se Njen grob otvori. Kako je grob bio prazan utemeljeno je verovanje da se Bogomajka voznela na nebo. Sveti Toma je veru Hristovu posle, svih značajnih biblijskih događaja, nastavio da propoveda u Indiji.

narodna verovanja

Na Tomindan, koji nije crveno slovo, obično se nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sedi doma“.

U Leskovačkoj Moravi se dan Svetog Tome dovodi u vezu sa vukovima, pa ovog dana niko nije radio, kao i u Levču i Trniću, a u istočnoj Srbiji se verovalo da je dragocena lekovita mast zeca ulovljenog na Tomindan, pa su je čuvali radi izlečenja od kostobolje i radi lakšeg porođaja.

Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od danas već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

U nekim krajevima Srbije veruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom.

Srbi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svetu mogao da donese i drugi potom, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.