Na današnji dan propao je svemoćni Napoleon!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 19. oktobra 1812. do tada svemoćni Napoleon povukao se iz Moskve i tako utemeljio priču o neosvojivosti Rusije. Ovaj datum je koban za Napoleona jer je istog dana naredne godine, 1813. završena „Bitka naroda“ njegovim porazom kod Lajpciga čime je definitivno zapečaćena sudbina najvećeg osvajača tog doba.
Rusija i Italija 1915. godine objavljuju rat Bugarskoj koja je uprkos proglašenoj neutralnosti napala srpsku vojsku i stala na stranu Centralnih sila.
Istog dana 1918. Narodno veće Srba, Hrvata i Slovenaca u Zagrebu donosi Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u jednu državu.
U Beogradu je, predavanjem prof. dr Aleksandra Belića, zvanično otvoren Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca.
Nemačka se 1933. povukla iz Lige naroda i najavila kasnije tragične događaje.
Istog dana 1964. Na Avali se srušio sovjetski avion „Iljušin 18“. Poginuli su svi putnici među kojima je bio i maršal Sovjetske armije Sergej Birjuzov.
Odlukom crnogorske skupštine usvojen novi Ustav kojim se za službeni jezik, umesto dotadašnjeg srpskog, uvodi crnogorski jezik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar