svaka čast majstori: Prave respirator na 3d štampaču u Kragujevcu!

Na Fakultetu inženjerskih nauka grupa naučnika je započela projekat konstrukcije i proizvodnje medicinskog respiratora, ali koji se pravi pomoću 3D štampača. Inovativna tehnologija je plod domaće pameti, a treba da posluži spašavanju života u kriznim situacijama poput pandemije covida19.

dr Nenad Filipović, rukovodilac Centra za bioinženjering i rektor kragujevačkog Univerziteta kaže da je fakultet konkurisao  za vreme vanrednog stanja u UN, i dobio projekat vredan 65.000 dolara, a koji sa 10 odsto sredstava sufinansira i Univerzitet.

dr Nenad Filipovic

-Radi se o razvoju respiratora pomoću 3D štampača i tehnologija koje se razvijaju u centru za bioinženjering. Razlog je to što je to tehnologija daleko jeftinija od komercijalnog pravljenja respiratora. U vreme najveće pandemije se ukazala potreba za respiratorima, i sada je ovo domaća pamet koja može da se razvija. Krenuli smo sa projektovanjem, dizajnom, izvođenjem i ispitivanjima. I elektronika se kupuje i programira. To sve treba da radi, ali je sve naša ideja, dizajn, i sve produkt našeg znanja. Nije kopija. Sve treba da traje šest meseci, i treba da napravimo 30 respiratora. To je jeftino, jer je cena komercijalnog respiratora izmežu 10 i 15 hiljada evra, a a mi pravimo  30 za manje od 4.000 evra. Da bi se taj naš respirator upotrebio na pacijentima, mora da dobije licencu od Agencije za lekove, i da prođe ispitivanja prvo na životinjama pa na ljudima. U Srbiji ne postoji komercijalno pravljenje respiratora. Mi na 3d štampaču od jeftinih ali kvalitetnih  materijala pravimo respirator koji će da ima istu svrhu, ali je jeftin i može brzo da se napravi, kaže dr Nenad Filipović.

Dalibor Nikolić je doktor nauka i radi na projektovanju respiratora, i tvrdi da prednost ovog jeftinog respiratora to što su „parametri po kojima je projektovan baziran na potrebama bolesnog čoveka“.

-Sarađujemo sa lekarima i anesteziolozima Kliničkog centra, koji nam kažu šta respirator morada zadovolji. Bitan je maksimalni pritisak udisaja, ali PEEP minimalni pritisak pri izdisaju, koji ne sme da bude na nuli i ideja je da uvek pluća budu pod pritiskom da se ne bi alveole zalepile i oboileli osato bez vazduha. Osim toga, kovid je zatvorio granice,  pa smo vodili računa da svi delovi budu dostupni kod nas. Ideja je to da mi sa našim kapacitetima možemo dnevno da napravimo pet respiratora, a kada se obuhvate sve institucije koje imaju 3D printere, može da se napravi i 100 komada dnevno, tvrdi Nikolić.

Ovi respiratori mogu da se naprave brzo, i može da ih sklopi svako ko ima i malo iskustva iz mehanike. Ceo respirator je zasnoman na balonu koji se koristio ručno, ali sada radi mehanički uz pomoć senzora i podešavanja.

izvor: blic.rs 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.