Kragujevčanka poznata u svetu poručuje: „Mrak ne sme da prevlada“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Svetski poznata pijanistkinja srpskog porekla, rodom iz Kragujevca, Antonina Tea Sala , održala je u svečanoj Sali Prve kragujevačke gimnazije zapažen koncert “Nokturno iz Šumarica”, posvećen žrtvama Kragujevačkog oktobra

Antonina Tea Sala rođena je 1986. godine u Kragujevcu, a klavir je počela da uči sa pet godina. Stekla je akademsko zvanje prvog stepena na Državnom Konzervatoriju „Đuzepe Tartini ” u Trstu, gde kasnije završava i specijalizaciju na odseku za klavir branivši sa uspehom disertaciju: „Prisustvo i elaboracija motiva u pijanističkoj literaturi romantičara“, pored predviđenog pijanističkog programa.

Antonina Tea 

Od preko dvadeset najvisih priznanja izdvajaju se i Međunarodni Grand Prix (Ženeva), Nagrada „Maria Grazia Fabris“ (Trst) kao i Evropsko muzičko takmičenje Monkalieri (Torino)/ dva puta apsolutni pobednik kategorije.
Takođe je izuzetno posvećena nastavnoj aktivnosti -2011. godine je pokrenula tršćansko sedište udruženja „Mocart-Italija“, a 2014. sarađivala je sa Upravom za produkciju i Umetničkom direkcijom u Državnom Operskom Pozoristu „Dj.Verdi“ u Trstu. Od 2017. do 2020. kao solista učestvuje u nekim od najvećih projekata u Severnoj Italiji, među kojima se posebno izdvaja projekat: „Every child is my child.“

o Zbog čega ste se odlučili da održite koncert koji posvećen žrtvama Kragujevačkog oktobra?

– Istorijsko sećanje je izuzetno bitno, i poslednjih godina sam se trudila da element socijalne aktivnosti i jakih poruka prenesem kroz koncerte. Samo delo stavljeno u socijalni ili istorijski koncept ima još veću jačinu. Kragujevački oktobar zato što smo svedoci da se sećanje mora negovati, posebno u vremenu kada tehnologija napreduje a kultura rizikuje da opada. Mladi ljudi danas neselektivno prihvataju mnoštvo informacija, I onaj ko im je približniji godinama može bolje d aim prenese vrednosti vezane za kulturu. Godinama sam bila ambasador srpske kulture u celom svetu, I dužnost mi je da posebnu pažnju obratim na svoj Kragujevac.

 

o Da li je repertor koji ste odabrali vezan za temu tragičnih događaja iz oktobra 1941. godine?

– Sam naziv „Nokturno iz Šumarica“ govori o mraku koji smo mi zajedno prošli kao grad da bi se zajedno uputili ka svetlu. Daje jednu veliku poruku nade, da noć ne sme da prevlada, a da mi kroz tu bol možemo da postanemo jači, mudriji i da uvek svedočimo o besmislu rata. Mi umetnici imamo posebnu javnu odgovornost da stalno radimo u pravcu mira. Dva dela Betovena i Mendelsona predstavljaju izuzetno velike forme. „Patetična sonata“ ima bezbroj tumačenja, i nadam se da mogu da mu dam novo ovim povodom.

o Šta je vaša misija sada i ubuduće, kao već zrelog umetnika?

– Poslednjih deset godina sam bila izuzetno aktivna van Srbije, i nadam se da ću u narednom periodu uspeti da prenesem  to iskustvo na Balkan. Ovu godinu je obeležila pojava korona virusa, i tu je potpuna novina bilo prisustvo onlajn festivala. Boravila sam u severnoj Italiji, gde e situacija bila jako napeta. Svi smo bili zatvoreni u svojim sobama i vežbali po šest sati, i to je pokazalo snagu umetnosti koja je prevazišla te teške trenutke. Nakon stagniranja kulturnih dešavanja zbog pandemije, ovaj koncert „Nokturno iz Šumarica“ je moj prvi solistički nastup ove godine.

izvor: blic.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar