Na današnji dan rođen Branislav Nušić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Branislav Nušić, srpski pisac, komediograf i začetnik retorike u Srbiji, rođen je je na današnji dan, 20. oktobar 1864. godine.
1936. godine zgrada Skupštine Jugoslavije u Beogradu primila prve narodne poslanike.
Na današnji dan počela je najveća tragedija u modernoj istoriji Kragujevca. Nemačke okupacione vlasti spalile su sela Mečkovac, Grošnicu i Maršić i streljale 412 Srba. Ovo je bila najava krvavog kragujevačkog oktobra koji je ostao zabeležen na evropskoj mapi zločina.
Istog dana 1944. jedinice tzv. NOVJ pod komandom Peka Dapčevića u združenih akciji sa Crvenom armijom pod komandom generala Ždanova, ušle u Beograd.
Ovaj dan važan je za razvoj „slobodne misli“ i tihi otpor komunističkoj diktaturi… 1964. u Beogradu osnovan jedan od prvih rok bendova Siluete.
Vili Brant 1971. dobio Nobelovu nagradu za mir.
Istog dana 1992. jedinice JNA napustile dubrovačko ratište. Strateški važno poluostrvo Prevlaka predato posmatrački misiji UN.
Ubistvo slobodnog novinarstva dogodilo se na današnji dan 1998. kada je Skupština Srbije donela nezapamćeni Zakon o javnom informisanju. Za primenu zakona bio je nadležan ministar informisanja, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U naredne dve godine nezapamćene tiranije nad slobodom medija i novinarima, Vučić je od nezavisnih medija naplatio više od 30 miliona dinara, kažnjavajući sve koji su imali hrabrosti i profesionalne etike da pišu i govore istinu o poslednjem komunističkom diktatoru u Evropi, Slobodanu Miloševiću.
Posle rata i velikih žrtava i razaranja, 2011. ubijen libijski vođa Muamer el Gadafi.
Istog dana 2013.  umrla je žena komunističkog diktatora, maršala Jugoslavije Josipa Broza, Jovanka Broz.
Kragujevčani ali i stariji jugoslovenski ljubitelji komedije, kako na filmu tako i na „daskama koje život znače“ oprostili su se od velikana glumišta Ljubomira Ubavkića Pendule.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar