politički odlazak najsiromašnijeg predsednika : Da su političari kao on- svet bi bio drugačiji!

Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika, kojeg su zbog skromnog načina života mnogi nazivali najsiromašnijim predsednikom na svetu, podneo je ostavku na funkciju senatora i povukao se iz aktivnog bavljenja politikom

Do 2015. godine bio je predsednik Urugvaja, a nakon toga je Muhika (85) obavljao funkciju senatora. Ostavku je podneo zbog pandemije koronavirusa.

„U životu postoji vreme kada dolazite i odlazite. Hvala mojim pristalicama koji su me podržavali 26 godina. Godinama u svom vrtu ne gajim mržnju, naučio sam tešku lekciju koju mi ​​je život dao, mržnja te čini glupim“, rekao je Muhika.

S obzirom na njegove godine i hronične zdravstvene probleme, zbog koronavirusa ne može da u potpunosti obavlja svoju dužnost i zbog toga je podneo ostavku.

Inače, dok je bio predsednik Urugvaja donirao je 97 posto svoje plate, vozio je automobil „folksvagen buba“ iz 1987. godište i prodavao cveće, koje je sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Živeo je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lusijom Topolanski i tronogim psom Manuelom. Nije imao telohranitelje, ni službeni vozni park. Auto koj ije vozio  postao je toliko poznat, da mu je neko ponudio milion dolara za njega 2014. godine, što je Muhika odbio, navodi BBC. Kao razlog, rekao je da u slučaju da proda auto, ne bi imao način da prevozi svog psa koji ima tri noge. Kaže da iako se čini kao ekscentrični starac, ovo je bio njegov slobodan izvor, a nakon ostavke planira da više vremena provede na svojoj farmi.

Hose Alberto Muhika Kordano (šp. José Alberto Mujica Cordano, zvan El Pepe; Montevideo, 20. maj 1935) je urugvajski političar i bivši gerilski borac. Dok je bio predsednik  Urugvaja pored toga što je  donirao je 97 posto svoje plate siromašnima,  prodavao je cveće, koje je sa svojom suprugom uzgajao u svojoj  bašti. Živeo je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lusijom Topolanski i tronogim psom Manuelom. Nije imao telohranitelje, ni službeni vozni park.
priredio: ucentar.rs
foto: AP Photo/Natacha Pisarenko, prinsktin


Misli ovog velikog čoveka, nisu uspele da promene svet, ali bar utiču na njega!

„Moć ne menja ljude. Samo otkriva kakvi su oni zapravo.“


„U politici treba tražiti ljude plitkog novčanika i velikog srca.“

„Sami smo stvorili planinu suvišnih potreba.
Kupujemo novo, odbacujemo staro.
To je traćenje naših života.
Kad nešto kupimo, mi to ne plaćamo novcem.
Plaćamo to satima života koje smo protraćili zarađujući taj novac.
Žalosno je tako traćiti život i slobodu .“

„Ljudi koji vole novac ne smeju biti u politici jer su opasni za politiku. Oni treba da se posvete industriji i trgovini.“

„Većina čovečanstva utehu pred
 ponorom metafizičke prirode
 pronašla je u veri u Boga
 neki ludaci poput mene
 našli su utehu u ostvarenju
 sna o Slobodi.“

“Prema mom mišljenju, sloboda znači imati vremena za život“.

„Veći je zločin osnovati banku, nego opljačkati je.“ 

„Sreća nije ni na jednoj berzi.“ 

„Svetu će uvek biti potrebna revolucija. Ne mislim na agresiju i ubijanje. Revolucija je kada promenite način na koji mislite.”

„Poraženi su samo oni koji prestanu da se bore.“

“Ja nisam najsiromašniji predsednik. Siromašan je onaj kome treba puno kako bi živeo.“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.