Tanja Fajon sa predsednikom Vojnog sindikata Srbije o progonu VSS!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Progon Vojnog sindikata Srbije, pritisci i ometanje sindikalnog delovanja, nedavni otkaz generalnom sekretaru Predragu Jevtiću, gušenje ljudskih  i sindikalnih prava – bile su teme sastanka evro poslanice i predsedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridružuvanje Srbije i EU Tanje Fajon i predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antić.

Sastanak koji je sazvan na inicijativu EPSU (Evropske federacije sindikata javnih službi) čiji je VSS član održan je kasno sinoć, putem video konferencijske veze.
Progon i otkaz generalnog sekretara i osnivača VSS Predraga Jevtića došao do Evropskog parlamenta

Sastanku su pored Fajon i Antića prisustvovali koordinator EPSU za jugoistočnu Evropu Miloš Vlaisavljević i predstavnik Saveza vojnih sindikata Balkana i predsednik Sindikata Ministarstva odbrane Slovenije Darko Milenković.

Antić je evroposlanicu Fajon upoznao sa primerima ometanja i sprečavanja sindikalnog delovanja i oblicima pritisaka koje od administracije odlazećeg ministra odbrane Aleksandra Vulina, unazad više od tri godine trpi Vojni sindikat Srbije. Gđa Fajon, će o svemu podneti izveštaj EU institucijama i EU parlamentu i preduzeti sve u njenoj moći da se VSS pomogne da zaštiti svoje predstavnike i ostvari prava garantovana Evropskim propisima i konvencijama Međunarodne organizacije rada. Loša slika o stanju građanskih i radničkih prava i sloboda koju pojedini predstavnici izvršne vlasti šalju u svet, ne doprinose napretku Srbije koja je kandidat za članstvo u EU, zajednički je zaključak sa sastanka.
– Vojni sindikat Srbije žali što je doveden u poziciju da zaštitu svojih elementarnih sloboda i prava traži van institucija Republike Srbije i nada se da će novi ministar odbrane imati razumevanja za potrebe zaposlenih u Vojsci Srbije i sa njihovim zvaničnim predstavnicima otpočeti i voditi socijalni dijalog na način kako to nalažu standardi i norme u ovoj oblasti, u sveopštem interesu države, Vojske Srbije i njenih pripadnika-kaže se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.
ucentar.rs
foto ucentar- evropski aprlament- ilustracija


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar