Da li smo danas poslednji put vratili sat i spavali duže?

Letnje računanje vremena završilo se danas- u nedelju 25. oktobra!  Tako je zanimacija da vraćamo satove možda  otišla u istoriju jer bi od 2021. godine trebalo da se uvede jedinstveno računanje vremena.
Izvor: Shutterstock

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.Do pre nekog vremena letnje računanje vremena sprovodila je i Rusija, ali odlukom Vladimira Putina to je ukinuto. Turska je uvela stalno letnje računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

Ova promena rezervisana je uvek za poslednji vikend u oktobru. Preciznije, u noći između subote i nedelje u 3:00 kazaljke sata treba vratiti za jedan sat unazad, na 2:00.  Dva režima merenja vremena kod nas su uvedena daleke 1983. godine. U početku je izmena na satu obavljana u septembru ali je novi zakon iz 2006. regulisao ovu oblast usklađivanjem za zakonima EU i proces je pomeren za poslednji vikend oktobra. Cilj ove „igre sa vremenom“ je ušteda električne energije i primenjuje se u gotovo svim zemljama. Efekat uštede postiže se fiktivnim „produžetkom dana“.
ucentar.rs


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.