Ko „pere pare“ u Kragujevcu?-crveni alarm za bezbednosne službe!

“Eksplozija” prodaje nekretnina u Kragujevcu upalila je crveni alarm kod bezbednosnih službi. Dok u ostalim gradovima neznatno raste ili opada- trgovina u centralnom gradu Šumadije doživljava pravi procvat, a prodaja poslovnog prostora porasla za 50 odsto! Da li iza svega stoji takozvano „pranje para“?

Izveštaj državnog katastra upaliio crveni alarm!

„Uprkos tome što stanovi učestvuju u ukupnom prometu sa najvećim udelom, ovaj udeo je u III kvartalu 2020. iznosio 28% i smanjen je za 4% u odnosu na isti kvartal 2019. godine. Gledano po gradovima, u Kragujevcu je zabeleženo značajnije povećanje broja prometovanih stanova – 25%“, kaže se u najnovijem izveštaju državnog katastra o stanju na tržištu nepokretnosti za 2020. godinu .

Na tržištu poslovnih objekata u odnosu na III kvartal 2019. godine zabeleženo smanjenje prometa u Beogradu, a blago povećanje u Novom Sadu i Nišu, dok je u Kragujevcu doživelo pravu „eksploziju“!

– Kada je u pitanju promet poslovnog prostora u odnosu na III kvartal 2019. godine, najveći pad je zabeležen u Nišu i to 48%, Beogradu oko 14% i Novom Sadu 11%, dok je broj prometa poslovnih prostora u Kragujevcu u porastu i dupliran je!- kažu u RGZ.

Ovi podaci iznenadili su sve stručnjake, analitičare, same Kragujevčane, ali i upalili crveni alarm kod bezbednosnih službi.

Razlozi naglog rasta prodaje nekretnina nemaju realnu podlogu na tržištu, smatraju stručnjaci. Posebno podvlače činjenicu da se sve dešava u vremenu pandemije korona virusa, čije se ekonomske posledice već osećaju kako u privrednim tokovima- tako i kod građana. Pored toga, tržište nekretnina, sem Beograda, u unutrašnjosti je uglavnom ujednačeno što pokazuju podaci kojii se analiziraju poslednjih godina.

Kao univerzitetskom gradu, postoje procene da i pored gradnje na svakom koraku, Kragujevcu u svakom trenutku potražnje ima za još oko 15 hiljada kvadrata i sa tog aspekta donekle se može i opravdati porast prodaje stanova.

-Međutim, pravu enigmu predstavlja prodaja poslovnog prostora. Vidljivo je da nemamo ekspanziju otvaranja predstavništva kompanija, trgovina, tržnih centara… Strane i domaće kompanije uglavnom grade, a ne kupuju poslovni prostor. Sve upućuje na pranje para, i plasiranje novca iz nelegalnih tokova u polufiktivnu kupovinu nekretnina – kaže naš sagovornik iz bezbednosnih službi.

ucentar.rs 

2 Comments

 1. Dr. Haus
  25/10/2020 - 10:37 am

  Uvek sam se pitao ko kupuje ovolike stanove i ko dozvoljava ovakvu gradnju u fazonu „gde god nadjes zgodno mesto, tu zgradu posadi“. Svaka je razlicita, boje, nema urbanistickog plana koji se prati, umesto da se grad izmešta vani, guraju se zgrade po centru, pa saobracaj ne moze da izdrzi jer su ulice uske. Medjutim, ocigledno je da prosecni gradjani najmanje kupuju, već novac od narkotika i ko zna odakle još.

  Reply
 2. maketanac
  26/10/2020 - 9:17 am

  Najlakše je oprati „prljav“ novac kupovinom nekretnine za koju ne morate da dokazujete poreklo imovine, to daje mafiji prostor da legalizuje novac i uđe u legalne tokove, spremni su i da izgube 10-20% od uloženog novca samo da se nelegalno stečena imovina „opere“. Sad je glavno pitanje: zašto je ostala rupa u zakonu da se poreklo imovine za fizička lica ne utvrđuje, ne bih reko da se radi o slučajnosti….

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.