Danas je sveta Petka… Srećna slava domaćini!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju dan Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Vernici Joj se obraćaju molitveno, za pomoć i spas od bolesti i svih životnih nevolja.
Kult Svete Petke neguje se vekovima na Balkanu, a poštuju je i pravoslavni narodi na istoku.
Vernici Joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori lekovite vode koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.
Svetiteljka je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije na bliskom istoku, krajem desetog ili početkom jedanaestog veka. Poticala je iz imućne i pobožne porodice. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu gde je dobila ime Paraskeva.
Prema predanju, mnoge godine sprovela je u pustinji u postu i molitvi, živeći usamljeno i predano Bogu. U snu joj se javio anđeo i uputio je da se vrati u svoju zemlju da propoveda beru Hristovu.  Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja uvek u monaškoj odeći, sa Časnim krstom u ruci.
Presvete mošti svetiteljke seljene  su nebrojano puta. Bugarski car Jovan Asen je 1238. godine svete mošti svetiteljke pogrebao u svom tadašnjem prestonom gradu Trnovu. Posle turskog osvajanja Bugarske, svete mošti su, po zapovesti sultana Bajazita prenete u grad Jaši u Moldaviji.
Kneginja Milica, udova Svetog kneza Lazara, uspela je da, 1396. godine izmoli da se mošti Svete Petke sahrane u crkvi Ružici na Kalemegdanu. Posle pada Beograda u ruke sultana Sulejmana veličanstvenog 1521. osvajači odnose svete mošti u Carigrad.
Konačno, mošti Svete Petke svoje mesto nalaze u rumunskom gradu Jašiju u manastiru Sveta tri jerarha gde se i danas hiljade vernika poklanjaju Njenoj isceliteljskoj moći.
ucentar.rs


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.