Drma se u Kragujevcu- policija češlja i „Energetiku“!

Već nekoliko meseci inspektori odeljenja za borbu protiv korupcije „češljaju“ poslovanje  „Energetika DOO“, na čijem čelu se nalazi Milan Ćirović.

-Istaga iako traje nekolko meseci drži se u tajnosti, a poverava se bukvalno sve-nabavke i ugovori unazad nekoliko godina. Ovih nedelja se privodi kraju i Višem tužilaštvu Odeljenju za borbu protiv korpucije u Kraljevu predaju rezutltati predistražnih radnji- kažu naši izvori.

Vladimir Maksinović, gradski minsitar i pomoćnik direktora „Energetike“

„Energetika“ je prethodnih godina kao javno komunalno preduzeće  bila najveći gubitaš u Kragujevcu, a među toplanama – i u samom vrhu u Srbiji.

U tim vremenima direktori su hapšeni, ali su na sudu uglavnom oslobađani od optužbi.

Sadašnji direkotr Milan Ćirovič na čelo gradske toplane došao je 2015 godine, Slovio je u srspkoj štampi za prijatelja tadašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića.

I pre dve godine pominjalo se da se sprema istraga u „Energetici“ oko određenih poslova- od nabavke uglja za grejnu sezonu, preko skladištenja otpada -do određenih nabavki i otpisa određenih količina uglja. Pored toga pominjalo se i  preispitivanja saradnje „Energetike“ sa  firmama koje su osnovane 2015. godine, neposredno pošto je tada 34-godišnji Ćirović imenovan za direktora. On je tada demantovao glasine i rekaa da je reč o deziformacijama. Nikolićev prijatelj i kadar tada je bio vlasnik preduzeća „Termogama“, a jedan od njegovih bliskih ljudi nakon njegovog  naimenovanja osnovao je preduzeće “Hvac euro inžinjering“. U međuvremenu, od te „Istrage“ nije bilo ništa, Ćirović je uznapredovao do jednog najmoćnijh direktora u Kragujevcu, a čak se jedno vreme pominjao i kao kandidat za generelanog direktora „Elektroprivrede Srbije“!

Inače, ovo je i „novi problem“ za Vladimira Maksimovića, gradskog ministra za komunalnu delatnost koji se proteklih meseci našao u središtu nekoliko skandala i o čijoj smeni govori u Kragujevcu posle afere sa „penalima“ ERDB banci od 186 hiljada evra koje grad mora da plati zbog kredita i sredstava koja nisu upotrebljena. Maksimović je godinama na visokoj funkciji u „Energeteci“ gde radi kao pomoćnik direktora za ekonomiju preduzeća.

ucentar.rs 

 

10 Comments

 1. Borislav
  28/10/2020 - 2:24 pm

  Pored Energetike treba ući i u JP „Urbanizam“ zbog nesavesnog trošenja poeskih para građana Kragujevca, a razlog je angažovanje privatne firme po ugovoru za poslove koje to preduzeće moglo samostalno da obavi. Direktor JP „Urbanizam“ Dragan Dunčić raspisao je javni poziv 2018 za geodestke usluge, a izabrana je privatna firma „VIZURA ING“ čiji je osnivač bivši radnik JP „Urbanizam“ koji je uzeo otpremninu 2017. godine kao tehnološki višak, a koji je od direktora dobila posao u vrednosti od 3 miliona dinara i to od para građana Kragujevca. Preduzeće „VIZURA ING“ izabrano je na javnom pozivu, iako u vreme oglašavanja konkusa postojalo tek pre godinu dana, a da je dodatni uslov bio i da preduzeće koje konkuriše mora iza sebe imati najmanje tri godine obavljanja poslova iz tražene oblasti, što pomenuto preduzeće ne ispunjava. Dunčić je potpisao sporazumni raskid ugovora o zaposlenju sa bivšim radnikom vlasnikom tog preduća, pa se može lako doći do zaključka da su ga i komisija i direktor jako dobro znali i da su tu činjenicu iskoristili kako bi upravo njegova firma dobila posao a oni zanemarili činjenicu da ne ispunjavaju uslove konkursa. Za takav kriminal nije dovoljna samo ostavka Dunčića nego mora i da krivično odgovara !

  Reply
  • Milun
   28/10/2020 - 8:52 pm

   Baš tako

   Reply
 2. Ena
  28/10/2020 - 11:32 pm

  Najsposobniji direktor Energetike ikada:)
  Uspeh se ne prašta!

  Reply
  • Анонимни
   29/10/2020 - 9:17 am

   Dobro Ena ako ti trzas ns njega ne mora da znsci da je uspesan.

   Reply
  • CE
   29/10/2020 - 11:26 am

   Ovde nije rec o time ko je lep nego se prica o LOPOVIMA !
   A ti Ena Si promasila temu znaci ne znas sta pises ni sta mislis toliko.
   Ili ti znas nesto sto mi ne znamo?

   Reply
 3. Milan
  29/10/2020 - 8:04 am

  A vodovod?

  Reply
 4. Masa
  29/10/2020 - 9:03 am

  Ljudi, pa svi u ovom gradu znaju ko je Cira. Pitajte bilo koga iz njegove generacije i svi ce vam isto reci:“Rodjeni prevarant“.

  Reply
 5. Goran
  29/10/2020 - 4:14 pm

  Covek kojem sklanjaju godinama krivicne prijave,i to preko 20 mora pasti bar na jednu

  Reply
 6. Nenad
  30/10/2020 - 5:57 am

  Od kad postoji titula gradski ministar?
  Jos malo pa ce biti kralj gradskih groblja ,kralj energetike i td..

  Reply
 7. Glas razuma...
  30/10/2020 - 8:20 am

  Dobrovoljno se prijavljujem da budem direktor. Mesecnu nadoknadu dajem u humanirarne svrhe. Ali… tendere i nanavku ja radim…

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.