Na današnji dan rođen je Gebels. Zgadio se čak i nacistima- pobivši svoju decu!

Nemačka je u maju 1945. godine bila vojno poražena, ali Hitler je odbijao pomisao na predaju ili pregovore. To je dovelo do daljeg ratovanja i razaranja Nemačke. Krajem aprila, Sovjeti su bili pred Berlinom da bi 2. maja ušli u sam grad. U tim danima desio se jedan od najgnusnijih zločina unutar nacističkih krugova- Jozef i Magda Gebels pobili su svoje šestoro dece.

Zvanična verzija onoga što se u noći između 29. i 30. aprila dogodilo u Hitlerovom bunkeru kaže da je on tada završio je diktiranje svog privatnog i političkog testamenta i potom odlučio da se oženi svojom ljubavnicom Evom Braun.

Upravo u testamentu, Hitler je imenovao dva čoveka kao svoje naslednike! Naime, tokom završnih faza rata u proleće 1945. Hitler je razdvojio funkcije Kancelara Rajha i Predsednika Rajha.

U svome testamentu imenovao je Karla Denica za novog predsednika Nemačke i, po ovlašćenjima mnogo značajnije – Jozefa Gebelsa za Kancelara.

Paul Jozef Gebels bio je ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj od 1933. do 1945. godine. Bio je jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera i jedan od njegovih najodanijih sledbenika.

Bio je poznat po svom fanatičnom i energičnom besedništvu i otrovnom antisemitizmu – mnogi istoričari ga smatraju odgovornim za Kristalnu noć i na ličnom nivou – većim nacistom i od samog Hitlera.

U trenutku kada je Hitler počinio samoubistvo Gebels je sa čitavom svojom porodicom bio sa njim u bunkeru u Berlinu. I dok je Denic bar pokušavao da obavlja svoju dužnost, dotadašnji ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj, Gebels nije želeo da sačeka Sovjete i odgovara za svoja dela.

Ubrzo posle Hitlerovog samoubistva u 3.30 poslepodne 30. aprila 1945. Gebels je Hitlerovoj sekretarici izdiktirao “dodatak” Hitlerovom političkom testamentu:

„Firer mi je dao naredbe, da u slučaju sloma odbrane prestolnice rajha, napustim Berlin i budem vodeća figura vlade koju je on imenovao. Prvi put u mom životu, moram da kategorički odbijem firerovu naredbu. Moja žena i moja deca se slažu sa ovim. U protivnom bih se osećao kao (…) nečasni bednik ostatak moga života, izgubivši samopoštovanje kao i poštovanje svog naroda, koje mi je neophodno za buduću dužnost osobe koja upravlja budućnošću nemačkog naroda i nemačkog rajha“-napisao je Gebels

Jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera i jedan od njegovih najodanijih sledbenika, Jozef Gebels rešio je da se ubije. Ipak, nije planirao da ode sam… u smrt je odveo i celu svoju porodicu!

Prvog maja 1945. Gebelsova žena Magda je uspavala njihovo šestoro dece morfijumom, a zatim ih otrovala cijanidom. Najstarija ćerka je imala 12, a najmlađe dete samo 4. godine.

Na telu najstarije devojčice – Helge pronađene su modrice koje navode na zaključak da je ona odbila da uzme morfijum i da joj je on nasilno unesen u telo. Magda Gebels je imala starijeg sina, Haralda Kvanta, iz prethodnog braka. Harald nije bio prisutan kada su njegove polusestre i polubrat ubijeni i jedini je preživeo Drugi svetski rat.

Prvobitna verzija Gebelsove smrti govori da su Jozef i Magda ubijeni, na svoj zahtev, hicima u glavu od strane njihovih SS telohranitelja. Druga verzija događaja je da je Gebels prvo ubio svoju ženu, a zatim sebe.

Jozefova i Magdina tela su delimično spaljena, a otkrili su ih vojnici Sovjetske armije drugog maja. Tela njihove dece su pronađena u bunkeru, u krevetima u kojima ih je Magda i ubila.

Tela Gebelsove porodice, zajedno sa telima Hitlera i Eve Braun su tajno spaljena i pokopana u Magdeburgu u Nemačkoj. Aprila 1970. sva ova tela su ponovo spaljena, a pepeo je bačen u reku Elbu.

ucentar.rs foto: pritskrin

izvor: istorijskizabavnik.rsŽENA GA VARALA SA HITLEROM

Gebels je rođen 1897. u uglednoj, ali siromašnoj katoličkoj porodici u Rajnskoj oblasti.

Magda i Gebels venčali su se u decembru 1931, a sam Hitler im je bio kum. Njoj je to drugi brak pošto se razvela od bogazoh, dulostarijeg industrijalca. Iako su imali šestoro dece, brak im je bio loš. Gebels je imao bezbrojne afere, od kojih je najopasnija bila ona sa češkom glumicom Lidom Barovom, koja mu se baš dopala.

u svom dnevniku zapisao je da je „Magda bila bliska sa Hitlerom“ i sumnjipa je u njenu vezu sa firerom.

Bili su u vezi dve godine i do jeseni 1938. brak sa Magdom bio je pred kolapsom. Ipak, Hitler je insistirao da njih dvoje ostanu u braku, pošto bi u slučaju razvoda krenule glasine da je Hitler razlog za to.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.