nadrljali smo: Uskoro i policija naplaćuje kazne zbog maski, komunalci zatvaraju lokale!

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o prekršajima kojima će se efikasnije i strožije kažnjavati svako nepridržavanje protivepidemioloških mera naći će se u Skupštini Srbije najkasnije za dve nedelje, saznaje “Blic”.

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima…

S druge strane, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti daće se šira, gore već opisana, ovlašćenja redovnim policajcima i komunalnim milicajcima i ispektorima.

To znači, da će izmenama oba zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći da izriču i redovni policajci i to na licu mesta. Dakle, onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imaće mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

– Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fiizičkom licu zbog nenošenja maske – ukazala Stojčević govoreći o izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera

50.000-150.000 dinara za fizičko lice

50.000 – 500.000 dinara za pravno lice
50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu
50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike
5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara i one se takodje ne menjaju.

– Prekšajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepripisnog parkiranja – u roku od 8 dana moći će da se plati pola kazne, navodi za blic.rs član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Inače, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori. Oni će imati praktično ista ovlašćenja koja trenutno imaju republički sanitarni inspektori. Podsećanja radi, do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu. A sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove… 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.